Prodaja hibrida Tojote u svetu premašila pet miliona

Taj japanski proizvođač automobila koji je danas objavio da je krajem marta prešao petomilionsku granicu i prodao 5,125 miliona hibridnih vozila, prodaju modela "prius", svetskog prvenca te vrste, počeo je još 1997. godine.

Hibridni pogon je štedljiv jer, zavisno od brzine kretanja vozila i drugih uslova, koristi benzinski ili električni motor čija se baterija puni u vožnji.

Hibridna vozila sa 14 odsto učestvuju u ukupnoj prodaji modela Tojote u svetu, a sa 40 odsto u domaćoj prodaji, u Japanu.

Tojota ima 19 modela automobila s hibridnim pogonom i jedan hibrid čija se baterija puni i strujom iz gradske mreže, a do decembra 2015. obećava još 18 modela hibrida.

Posle zemljotresa, cunamija i nuklearne katastrofe u Japanu marta 2011, hibridna vozila su privremeno imala novu namenu: proizvodnju struje za domaćinstva svojih vlasnika i drugih.

Posle iskustva Tojote, uspešnog više od jedne decenije, konkurencija se zagreva, a najopasnija je Honda koja nudi "još zelenije modele automobila".

Veliki rast prodaje takvih automobila je na tržištima u razvoju, gde hibridi tek treba da uhvate korena, jer im je cena viša nego modelima s klasičnim pogonom - na benzin ili dizel.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još