Kragujevac: Dve nedelje bez struje

I dok oni tvrde da je popravka obaveza "Elektrošumadije", u ovom preduzeću za distribuciju električne energije tvrde da oni ove poslove niti rade, niti ih zakon na to obavezuje.

Kablovi dovučeni od komšija iz susedne zgrade na sve strane. Tako do struje za osnovne potrebe dolazi i porodica Đusić. U ovom stanu živi i troje dece, koja pod lampom uče, povremeno uključuju televizor, dok se u kupatilu koristi baterijska lampa. Slavica Đusić kaže da za sve ostalo svakodnevno idu u selo i tako već dve nedelje.

„Tamo peremo, tamo se tuširamo, tamo skuvamo nešto, ali nažalost samo za jedan dan, ili za jedan obrok, jer nemamo frižider da čuvamo hranu, nemamo zamrzivač, nemamo ništa“
, kaže Slavica Đusić.

U požaru koji je 2. aprila izbio na elektroinstalacijama između prvog i drugog sprata nastala je šteta koja će vlasnike 54 stana u Svetogorskoj 3 koštati gotovo dva miliona dinara.

Radovan Ilić, predsednik Skupštine stanara, iako priznaje da su i hodnici zajedničke prostorije, ipak, smatra da troškove ove popravke treba da snosi preduzeće za distribuciju struje.

„Do strujomera, znači na usponskom vodu, i dovođenje struje do strujomera treba da bude u nadležnosti ’Elektrošumadije’. Mi smo tražili privremenu meru, sud je odbacio privremenu meru, nema više kome da se žalimo“
, ističe Ilić.

U ovom preduzeću kažu da radovi na instalacijama u zgradama, kao ni održavanje kablova koji se nalaze iza glavnog prekidača u prizemlju nisu u opisu njihovih poslova, niti ih zakon na to obavezuje.

„Da bi se u ovom konkretnom slučaju rešio problem, stanari će morati da nađu neku firmu, ali pretpostavljam da znaju koja je to firma sa kojom imaju ugovor o održavanju i preko nje da reše da se instalacija dovede u ispravno stanje“
, kaže Nenad Janković, tehnički direktor "Elektrošumadije".

Svaki stan moraće da učestvuje sa oko 20.000 dinara, jer u ovom trenutku, prema rečima predsednika skupštine stanara, imaju spremnih oko 900.000, od kojih je polovinu dao grad. Spremna je i tužba protiv "Elektrošumadije", iz koje poručuju da će postaviti brojila tek kada dobiju atest da je instalacija struje ispravna.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još