Đurić: Problem je što Priština ne prihvata tačku o evrointegracijama

Član srpske delegacije u Briselu izjavio je da je ponuđen mnogo bolji predlog za rešenje pitanja ovlašćenja srpskih zajednica na severu Kosova, posebno kad je reč o policiji i sudstvu.

Đurić je podvukao da je reč o papiru od 15 tačaka koji je timovima Beograda i Prištine predstavila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, ali da albanska strana ne prihvata predlog Ketrin Ešton koji se odnosi na policiju.

Zajednica srpskih opština imala bi neposrednu nadležnost za izbor regionalnog komandanta policije, komandanata policija opština sa srpskom većinom i predviđeno je da sastav policije odražava većinski sastav stanovništva, rekao je savetnik predsednika Srbije.

Sada više nije na stolu raniji predlog da se opštine Južna Mitrovica, Vučitrin i Srbica u kojima su Albanci u većini uključe u zajednicu srpskih opština, čime bi se promenila etnička slika regiona, rekao je Đurić.

Bolji je i predlog za pravosuđe, veće su nadležnosti, bolje uređenje sudova predviđa veće prisustvo srpskih sudija na severu i redinama gde većinski živi srpsko stanovnštvo, rekao je Đurić.

Đurić je objasnio da je veliki problem što Priština ne prihvata tačku 14. papira Ketrin Ešton, u kojoj se govori o učešću dve strane u evropskim integracijama. Albanska strana želi da se to odnosi na "članstvo u međunarodnim organizacijama", dodao je on.

On je naveo da će, pod pretpostavkom da se večeras usaglase svih 15 tačaka papira, koji bi imao karakter dokumenta "uzmi ili ostavi", naknadno biti izvršene konsultacije i upoznati svi državni organi u Srbiji.

U Briselu je i dalje u toku deveta runda dijaloga. Posle manje od sat vremena, po drugi put je prekinut trojni sastanak u Briselu. Kako saznajemo nastavak se očekuje oko 22 sata.

Đurić je potvrdio da je u razgovorima napravljena pauza do 22 časa. To je novinarima rekao i kosovski premijer Hašim Tači.

Tači je rekao da je kosovska delegacija došla "s dobrom namerom da se nađe rešenje".

"Dali smo vremena da se pojasne postojeće razlike", rekao je Tači i dodao da to rešenje treba da bude u interesu Kosova, Srbije, regiona i EU.

Đurić je rekao da sporazum nije sveobuhvatan, da se ne bavi svim problemima koje treba rešiti i da još traje analiza svih tačaka kako bi Beograd mogao reći da li će biti privhaćen ili ne.

"Zato moramo znati šta tačno stoji na stolu, a onda će državni vrh u Beogradu razmatrati taj papir i s time će izaći pred srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i dodao da će potom odluka biti saopštena, kako očekuje, do kraja vikenda.

On je naveo da su pregovori bili veoma teški i žustri ali i konstruktivni.

Postignut je napredak u odnosu na prošlu rundu, rekao je Đurić i dodao da se pokazalo da je državno rukovodstvo bilo u pravu kada je tražilo dodatne pregovore.

Izvor: B92

Pogledajte još