Dijalog Beograda i Prištine tema dana i na Tviteru

Komesar za proširenje EU Štefan File putem svog Tviter profila poručio da je vreme da Beograd i Priština prevaziđu prošlost i da se upute ka zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, koji je danas bio u poseti Zagrebu, ocenio je na svom nalogu da bi neuspeh Beograda i Prištine da se dogovore mogao ugroziti sve napore EU u regionu, gde bi Srbija, ali i ostale države, zbog toga bile unazađene.


Povodom razgovora u Briselu danas se, kao što je to činio i tokom prethodnih rundi dijaloga, vrlo frekventno oglašavao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

On je, između ostalog, u šaljivom tonu na informaciju da će razgovori biti nastavljeni u 22h, poručio: "U proleće noći su veoma inspirativne i mogu da potraju. Odlično, mesec je još mlad. Želim vam plodan program i ishod".

Kacin je nešto ranije tvitovao da dijalog očigledno dobro napreduje, a da je istorijski dogovor sve bliže i bliže.

"Moraćemo nazdraviti do kraja sedmice, s razlogom", poručio je Kacin i dodao: "Beograd do danas deli kosovske Srbe na severne, blizu srca, i druge, južno od Ibra, u koje se sumnja, iako ih je više. Kraj te prakse je tu".

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljne poslove Maja Kocijančić se čitavog dana posredstvom Tvitera oglašavala tehničkim informacijama o početku i završetku bilateralnih i trilateralnih susreta.

Na razgovore u Briselu su na toj društvenoj mreži reagovali i brojni domaći političari i strani eksperti za Balkan, među kojima je i novinar "Ekonomista" i "Blumberga" Tim Džuda, koji tvrdi da je dogovor postignut.

"Nepotvrđeno (naglašavam), prema tvrdnjama izvora, dogovor je postignut. To je, ako je istina, istorijski događaj", tvitovao je Džuda.

Izvor: B92

Pogledajte još