I deveta runda bez dogovora - Tači "minirao" pregovore

Oba premijera su rekla da rešenje može biti pronađeno.

Premijer Dačić je rekao novinarima da članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama nije bila tema, a da je premijer Tači to postavio kao uslov za pregovore o policijskom i sudskom sistemu.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je Beograd bio spreman da prihvati briselski sporazum o ovlašnjenjima zajednice srpskih opština, ali da je Hašim Tači to "minirao" vezivanjem tog problema sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjenim nacijama, što naša delegacija nije mogla da prihvati.

Za Tačijevu interpretaciju da je Srbija odbila sporazum, Dačić je novinarima u Briselu rekao da je to "krajnje nekorektno".

Premijer Srbije je rekao da je naša delegacija spremna da nastavi razgovore dok se sva pitanja ne reše.

Tači je, s druge strane, rekao da je Eštonova odbila sve predloge koje je dala Srbija, da ne želi da se vraća pregovorima kao što je Rambuje i da se, kako je rekao, u 2013. godini ne mogu da se tražiti rešenja glavom Vojislava Šešelja, prenosi naš reporter.

On je rekao i da će možda Srbija da se predomisli u narednim danima.

Današnja runda je trajala skoro 14 sati.

(old_image)

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je Tanjugu da je nastavak pregovora moguć, ali termin nije zakazan,

Đurić je rekao da je dijalog završen bez dogovora zbog opstrukcije kosovskog premijera Hašima Tačija oko već predloženih formulacija visoke predstavnice EU Ketrin Ešton po pitanju policije i otvorenih pretnji Tačija nasiljem.

Đurić je poručio da je Beograd spreman da razgovara, ali ne logikom terorista.

Izvor: B92

Pogledajte još