fbpx

Stižu jeftini avio-prevoznici

Vršilac dužnosti generalnog direktora civilnog vazduhoplovstva Srbije, Dragoljub Trgovčević, najavio je da bi od septembra na srpskom tržistu mogle da se pojave evropske avio-kompanije koje jeftino prevoze putnike. On je na konferenciji za novinare rekao da bi i Srbija ove jeseni mogla da počne primenu sporazuma o zajedničkom evropskom nebu koji svim avio-kompanijama omogućava slobodan pristup tržištu. Trgovčević je istakao da je Direktorat 29. juna ove godine sa Evropskom unijom potpisao sporazum o uspostavljanju zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja koji bi Skupština Srbije trebalo da ratifikuje tokom jeseni. On je naveo da sporazum omogućava svim evropskim i domaćim avio-kompanijama da lete na bilo kojoj liniji u Evropi, ističući da će slobodan pristup tržištu i slobodno formiranje cena koristiti građanima, ali da može da ugrozi domaće kompanije koje ne budu spremne na konkurenciju. 
Trgovčević je kazao da je za primenu sporazuma neophodno i uvođenje evropskih antimonopolskih propisa koji zabranju da država bude vlasnik ili novčano pomaže avio-kompanije. On je najavio da će Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije polovinom novembra biti primljen u Zajedničke vazduhoplovne vlasti Evrope (JAA), što je još jedan od uslova za primenu sporazuma. Trgovčević je dodao da je za ponovno dobijanje kategorije jedan američkih vazduhoplovnih vlasti (FAA), koja omogućava avio-kompanijama da lete u Sjedinjene Američke Države (SAD) potrebno da srpski avio-prevoznik ispuni uslove i zvanično uputi zahtev FAA.
„Inspektori FAA ne mogu da izvrše kontrolu i utvrde da li postoji mogućost dobijanja „kategorije jedan“, ukoliko ne dobiju zvaničan zahtev avio-prevoznika za dozvolu za letove u SAD“, kazao je on. Direktor sektora za sigurnost i nadzor vazduhoplovstva Velibor Vukašinović naveo je da su eksperti FAA u januaru ove godine obavili tehničku inspekciju u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva i dali pozitivnu ocenu. On je naveo da je ukoliko Jat ervejz (Jat Airways) želi da leti za SAD, potrebno da iznajmi avion i da on sleti na beogradski aerodrom istučući da je FAA odobrio Direktoratu da izvrši proveru i prijem tog aviona. Trgovčević je potvrdio i da je prvi domaći jeftini avioprevoznik "Centavija" (Centavia) dobio dozvolu za letenje, kao i da je u maju izdata dozvola za letenje kompaniji Master er (Master air), kćerki-firmi crnogorskog "Montenegroerlajnsa" (Montenegro Airlines). (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.