Bajatović: Srbijagas se ne gasi, već se rekonstruiše

"Nismo učetsvovali u utvrđivanju predloga koje je dalo Ministarstvo energetike i nadam se da ćemo u okviru vlade i tog minsitarstva razjasniti tu priču oko Srbijagasa", rekao je Bajatović.

Bajatović je ponovio da očekuje otvaranje diskusije o tome u okviru Vlade Srbije i dodao da seledeće nedelje očekuje da počnu usaglašavanja planova "Srbijagasa" i Ministarstva energetike o restrukturiranju tog preduzeća.

On je naglasio da "Srbijagas" već ima spreman predlog za restrukturiranje te komapnije, koji se već dve godne radi sa Evropskom komisijom i konsultantskom kućom BSG.

Neki elementi planova Ministarstva i "Srbijagasa" se poklapaju, a osnovna razlika između njih je u tome da li "Srbijagas" treba da ostane integrisana gasna kompanija ili da se sastoji iz nekoliko preduzeća, s tim da bi se neka od njih objedinila u novi srpski energetski holding, koji se uglavnom odnosi na prirodni monopol, u smislu transporta energije, nafte i gasa.

Bajatović je ponovio da očekuje da će biti pronađeno najbolje rešenje za "Srbijagas", kao nacionalni brend.

Ministarka enegetike Zorana Mihajlović najavila je ranije da će sledeće nedelje u Vladi Srbije biti predstavljen plan tog ministarstva o restrukturiranju "Srbijagasa", koji će biti u interesu potrošača i očuvanja energetske bezbednosti zemlje.

Izvor: B92

Pogledajte još