Intel kažnjen s milijardu evra

BRISEL, 13. maj 2009. (FoNet) - Evropska unija danas je kaznila s rekornih 1,06 milijardi evra američku korporaciju Intel, konstatujući da je najveći svetski prozvođač kompjuterskih čipova nelegalnom taktikom prodaje oštetio rivalsku firmu Advensd Majkro Divajsiz (AMD).

Prošle godine je EU sa 899 miliona evra kaznila kompaniju Majkrosoft zbog zloupotrebe monopola.

Intel pokriva oko 80 odsto svetskog tržišta kompjuterskih mikroprocesora i ima samo jednog pravog rivala - AMD.

U Briselu je ocenjeno da je Intel prekršio zakon EU o konkurenciji, koristeći dominantnu poziciju na tržištu u strategiji čiji je cilj bilo potiskivanje AMD sa tržišta.

Intel je davao popust proizvođačima kompjutera Ejser, Del, Hjuit Pakard i NEC za kupovinu procesora i plaćao im da bi obustavili ili odložili izbacivanje na tržište računara zasnovanih na čipovima AMD, saopštila je EU.

Utvrđeno je da je Intel najvećem nemačkom prodavcu električnih uređaja, kompaniji Medija Saturn Holding, vlasniku lanca prodavnica Medija Markt, platio da od 2002.
do 2007. godine nudi samo kompjutere zasnovane na Intelovim proizvodima.

"Intel je naškodio milionima evropskih potrošaća, godinama držeći konkurenciju van tržišta kompjuterskih čipova. Takvo ozbiljno i neprekidno kršenje pravila EU ne može biti tolerisano", izjavila je evropski komesar za konkurenciju Neli Kros.

Ona je ocenila da će Intel svoj najnoviji reklamni slogan "sponzori sutrašnjice" morati da promeni u "sponzori evropskih poreskih obveznika".

"Ovde i sada mogu predstaviti viziju sutrašnjice za Intel: Poštujte zakon", poručila je Neli Kros, javlja AP.

Visina kazne određena je na osnovu vrednosti prodaje Intelovih čipova u periodu od pet godina i tri meseca. U EU se prodaje oko 30 odsto Intelove proizvodnje.

Pogledajte još