Mimo sveta: Hrana pojeftinila svugde sem kod nas

Nije ni čudo što nam je ponovo procvetao šoping turizam koji se dobrim delom odvija u crnoj zoni i što se po namirnice masovno ide u Mađarsku, Bosnu, Rumuniju.

Naši ljudi koji žive u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj izbacili su odavno običaj da po povratku sa odmora kupe hranu u Srbiji, jer je mnoštvo namirnica u Evropi jeftinije.

Najnovije istraživanje Asocijacije potrošača Srbije (APOS) pokazalo je da je hrana u Srbiji skuplja nego u Sloveniji. Cene deset od 19 analiziranih namirnica su u proseku za deset odsto niže kod podalpskih trgovaca nego kod naših.

"Plata u Sloveniji je bezmalo tri puta veća nego kod nas, pa se postavlja pitanje kako se, uzimajući u obzir visok standard, u tako nisku cenu uklope i slovenački trgovci, i distributeri, i proizvođači, pa čak i država, a na kraju i potrošači - dok su kod nas sa ovako visokim cenama svi nezadovoljni", navode u APOS-u.

Odgovor se, ocenjuju, krije u većoj konkurenciji koja je Srbiji tako potrebna.

Slovenija ima blizu dva miliona stanovnika i mogućnost da bira neku namirnicu među 30 proizvođača. Dok nas ima 7,5 miliona, a za neke od osnovnih namirnica jedva da imamo pet-šest proizvođača, ukazuju u ovoj potrošačkoj organizaciji.

(Izvor: Kamatica, Dnevnik)

Pogledajte još