Nacionalni konzorcijum piše tužbe sudu

Nacionalni konzorcijum formiran za realizaciju projekta „izgradnja novog i sanacija postojećeg mosta preko Dunava kod Beške, posle odluke Javnog preduzeća „Putevi Srbije da za izvođača radova izabere austrijsko−nemački konzorcijum Alpine Majreder−DSD Štalbau, ne može da se složi s takvim ishodom i nastavlja sa borbom za vraćanje „otetog posla“ vrednog oko 46 miliona evra i za koji je odobren kredit EBRD i EIB od 52 miliona evra. 
− Posao je otet Nacionalnom konzorcijumu, jer ga je investitor JP „Putevi Srbije“ dodelio inostranom konzorcijumu čija je cena viša za preko tri miliona evra, rok duži za četiri meseca, a tehničko rešenje, prema oceni četiri stručne komisije (inostrane i domaće) neuporedivo slabije, kaže Dragutin Dragojević, finansijski konsultant Konzorcijuma. − Konzorcijum će iskoristiti sva legalna i legitimna sredstva kako bi oborio ovakvu odluku JP „Putevi Srbije“. Pošto su, prema tenderskim uslovima, za Konzorcijum nadležni domaći sudovi, prvo ćemo uputiti žalbu Trgovinskom sudu jer nije ispoštovan Zakon o javnim nabavkama po kome domaća preduzeća, na ovakvoj vrsti tendera, mogu da imaju cenu višu do 20 odsto od inostranih učesnika, a žalićemo se Vrhovnom i Ustavnom sudu Srbije. Nisu saopšteni konačni finansijski rezultati), a iako nezavršen, most je pušten 7. oktobra 2005. godine. Kako saznajemo, odluka o izvođaču doneta je posle velikog pritiska na Tendersku komisiju (od četiri člana, dva su odbila da je potpišu).
Dr Branko Jocić, direktor JP „Putevi Srbije“ zakazao je sastanak sa Tenderskom komisijom u četvrtak, 13. jula i zahtevao da donesu odluku o izvođačima, jer „su to od njega zahtevali oni odozgo“, a već sutradan saopštio je javnosti. Neobično je da je odluka doneta u velikoj žurbi (tender traje duže od dve godine), baš u trenutku kada Skupština nije zasedala, a predsednik Vlade bio u inostranstvu, iako se Konzorcijum obratio na obe adrese ali ni sa jedne nije dobio odgovor. Još jedna činjenica uvodi novi znak pitanja − investitor je EBRD−u poslao kompletnu dokumentaciju u petak, 7. jula, što znači da su ga u Londonu mogli analizirati najranije u ponedeljak− utorak, odnosno, nisu mogli da do 13. jula dostave Beogradu svoju konačnu odluku. Drugim rečima JP „Putevi Srbije“ je bez konačne preporuke banaka doneo odluku da posao poveri ne najboljoj, nego drugoj, goroj ponudi. (“Pregled”)

Pogledajte još