Italija: Bez predsednika i u drugom krugu

Većina predstavnika i levog i desnog centra, kako se tvrdi, glasala je praznim listićima, a novo glasanje sledi sutra ujutro.

Još u toku drugog kruga glasanja bilo je jasno da nijedan kandidat neće dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu od ukupno 1.007 poslanika i regionalnih predstavnika, javio je Rojters.

Ukoliko ni u trećem krugu nijedan kandidat ne osvoji dvotrećinsku većinu, glasanje će se nastaviti u četvrtom krugu, kada će za izbor šefa države biti dovoljna prosta većina.

U jutros održanom prvom krugu, kandidat levog centra Franko Marini nije dobio potreban broj glasova zbog međustranačkih podela, iako se ranije spekulisalo da će ga, pored Demokratske partije, podržati i desni centar Silvija Berluskonija i centristička koalicija premijera Marija Montija.

Svaki krug glasanja traje oko četiri do pet sati, a predviđeno je da se dnevno održe dva kruga sve dok se ne izabere naslednik predsednika Đorđa Napolitana, kome mandat ističe 15. maja.

Ova procedura može da potraje i nekoliko dana.

Novi predsednik jedina je osoba koja bi mogla da okonča pat poziciju u Italiji koja traje od opštih izbora u februaru, bilo tako što će ubediti partije da se dogovore kako bi se konačno formirala vlada, bilo tako što će raspisati nove izbore.

Nijedna partija ni koalicija nema većinu, što znači da će u svakom slučaju biti neophodan izvestan kompromis.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još