Isti tim Beograda ide u Brisel?

Kako saznaje agencija Beta, pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, srpska delegacija u Brisel će doći u istom sastavu kao i u sredu.

Podsetimo, na devetu rundu pregovora išli premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, savetnik predsednika Marko Đurić i šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Agencija Beta saznaje u evropskim diplomatskim izvorima da bi pregovarački timovi Beograda i Prištine trebalo da razmotre konačno usvajanje predloga sporazuma od 15 tačaka koji je ponudila Ketrin Ešton.

Zvaničnik Stejt departmenta je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu rekao da će se dve strane sutra opet sastati u Briselu i da SAD nastavljaju u potpunosti da podržavaju dijalog pod vođstvom Eštonove i EU.

"Pozdravljamo vođstvo koje su pokazali premijeri (Ivica) Dačić i (Hašim) Tači, i ostajemo privrženi da im pomognemo da dođu do zajedničkog stava, koji bi bio od koristi za njihove narode i ceo region"
, dodao je ovaj američki funkcioner.

On je ponovio da SAD snažno podržavaju evropsku perspektivu i za Srbiju i za Kosovo, istakavši da je zamenik pomoćnika državnog sekretara Filip Riker posetio Brisel da bi podvukao podršku koju Amerika daje dijalogu i naporima koje Beograd i Priština tim povodom iskazuju.

Tanjugov sagovornik je dodao da Riker nije bio u Briselu "u vreme poslednjih sastanaka".

Tokom dana u Beogradu su održane konsultacije predsednika Srbije, premijera Srbije i prvog potpredsednika Vlade. Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić su analizirali jučerašnju rundu pregovora, koja je završena bez dogovora.

Sporazum, koji je bio blizu dogovora, na kraju ipak nije postignut, jer je naknadno kosovski premijer Hašim Tači insistirao na tome da se 14. tačka sporazuma poveže sa članstvom Kosova u međunarodnim institucijama.

Kako saznaje B92, Priština je imala i dodatna uslovljavanja i povodom tačke 9 koja se tiče policije.

Beograd pretpostavlja da ih u Brisel zovu jer imaju rešenja za sporne tačke. Ipak kako se saznaje srpski tim, a posebno Aleksandar Vučić uzdržan je u pogledu poziva Brisela, pre svega zbog neprimerene atmosfere tokom jučerašnjeg sastanka.

I delegacija Prištine bi trebalo da sutra dođe u istom sastavu u kakvom je bila u sredu u Briselu.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još