Pljušte žalbe na mobilnu telefoniju

Naime, čak 6. 400 korisnika mesečno promeni operatora, očekujući da će kod nekog drugog imati bolju uslugu, pokazuju podaci Republičke a agencije za elektronske komunikacije RATEL.

Sami korisnici nisu ni svesni pojedinih prava koja im zakonom pripadaju.

UCENA?
Ako ne platite račun za ovaj broj, ukinućemo vam mogućnost da koristite brojeve po druga dva ugovora koje imate, bez obzira na to što te račune redovno namirujete. Sa ovakvim uslovljavanjem korisnici se najčešće sreću u situaciji kada nehotice naprave visok račun koji ne mogu da plate, a koriste još neki broj u istoj mreži . Blokada broja po ugovoru koji se ne ispunjava, nikako ne sme da utiče na korišćenje usluga i brojeva po ugovorima za koje se računi redovno namiruju, kod istog operatora.

Tako, malo njih zna da operator mora da im smanji cenu mesečne pretplate, ako telefon nije mogao da koristi duže od 48 sati, zbog kvara na mreži. Upravo toliki je propisan rok u kome operator mora da otkloni kvar ili u suprotnom mora da obešteti korisnika svoje usluge kroz niži račun.

Činjenica je da obaveštavanje korisnika isključivo putem interneta nije dovoljan način obaveštavanja. Međutim, čini se da sve primedbe korisnika, koje je potvrdio i RATEL, spadaju u domen "dobre volje“ samog operatora.

"RATEL nema zakonsku mogućnost da operatorima telekomunikacionih usluga naredi da unaprede opšte odredbe pretplatničkih ugovora, već samo da im preporuči da to učine", kaže, za "Novosti“ Milan Janković, direktor RATEL.

Na listi RATEL preporuka za "unapređenje“ su i "sitna slova“ u ugovorima, korišćenje nejasnih formulacija pisanih "pravničkim jezikom“, zatim nejasno definisanje rokova za plaćanje, neobjavljivanje minimalnih uslova kvaliteta usluge koju nude. Zatim nepostojanje probnog perioda posle potpisivanja ugovora, da korisnik može da utvrdi ispravnost onoga što je kupio, automatsko produženje ugovora bez obaveštenja korisnika, a po isteku minimalno ugovorenog perioda... Generalni zaključak analize opštih ugovora pet najvećih operatora telekomunikacijskih usluga kod nas je da operatori treba više pažnje da posvete usklađivanju opštih uslova pretplatničkih ugovora sa Zakonom o zaštiti potrošača.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još