Tači: Sporazum najbolje i poslednje rešenje

"Kosovska delegacija je vrlo aktivno i profesionalno radila i predstavila je svoje stavove koji su u potpunom skladu sa Ustavom i kosovskim zakonima, što je u skladu sa dokumentom Ketrin Ešton, dok je Srbija to odbila", tvrdi Tači, koji se iz Ljubljane, gde se u povratku za Prištinu našao kada je dobio poziv visoke predstavnice EU Ketrin Eston, odmah vratio za Brisel.

"Poziv za povratak razgovorima je dobar znak Srbije da se vrati konačnom sporazumu. Kako je javnost upoznata, imaćemo jedinstveno funkcionisanje pravosuđa. Tako će biti i sa policijskim sistemon na celoj teritoriji i prema zakonima Kosova", ustvrdio je Tači u izjavi za RTV 21.

Prema njegovim rečima, Srbija može da izjavljuje što bude htela, ali je realnost drugačija.

"U sporazumu koji je predložila Ešton, Kosovu se daje za pravo da bude predstavljeno u regionalnim i međunarodnim organizacijama, da se učlani u NATO, ali i organizaciju Ujedinjenih nacija", tvrdi Tači.

"Što se tiče pitanja normalizacije situacije na severu, i ono će biti u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova, rezolucijom Skupštine Kosova, dok će pravosudni, sudski i policijski sistem biti jedinstven za celu zemlju. Istovremeno je planirano da se održe lokalni izbori, prema kosovskim zakonima tokom ove ili na proleće sledeće godine", naveo je Tači.

Prema njegovim tvrdnjama, do 26. aprila treba da bude razrađena i agenda ostvarivanja sporazuma, uključujući tu konkretne rokove i nosioce za ostvarivanje sproazuma.

"Sporazum će primenjivati institucije Kosova, dok će Srbija pomoći i olakšavati stvaranje najboljih uslova za ostvarivanje sporazuma", tvrdi Tači.

"Takođe će biti i jedan komitet za ostvarivanje sporazuma koji će predvoditi Evropska unija. Ostvarivanje sporazuma predviđa rasformiranje svih paralelnih struktura na severu, ostvarivanje slobode kretanja ljudi i roba u tom delu Kosova. Ja sam juče imao susret sa predstavnicima NATO u Briselu, gde je ocenjeno da ostvarivanje sporazuma treba da olakša angažovanje NATO u narednim procesima", naveo je kosovski premijer.

Tači smatra da poziv Ketrin Ešton da se vrate na razgovore u Brisel u suštini pokazuje spremnost za prihvatanje njenog predloga.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još