Dinkić: Očekujem dodatni pritisak EU na Prištinu

Prema njegovim rečima, u devetoj rundi dijaloga Beograda i Prištine pojavio se novi zahtev prištinske delegacije da Srbija ne blokira ulazak Kosova u međunarodne organizacije, pre svega misleći na UN, "što je neprihvatljivo".

- Ukoliko bi Priština povukla tu tačku iz predloga, bili bismo blizu istorijskog dogovora - rekao je Dinkić za današnji "Danas".

- Očito da je najveći deo briselskog predloga daleko bolji za Srbiju od onoga što je prethodno bilo na stolu. Sve je u skladu s onim što možemo da prihvatimo, jer su napravljeni kompromisi. Članstvo Kosova u UN je neprihvatljivo za nas i očekujem da će Priština odustati od toga. Ne očekujem da će EU vršiti dodatni pritisak na Srbiju, jer samo mi maksimalno napravili kompromise - naveo je Dinkić.

Na pitanje da li se očekuju konsultacije državnog vrha o predlogu Brisela ili će se samo čekati odgovor Prištine, Dinkić kaže da "nema svrhe da se razgovora o tome, jer mi nećemo prihvatiti članstvo Kosova u UN, ni po cenu da ne dobijemo datum za početak pregovora u EU".

---------------------------------------------------------------

Srbija neće blokirati evropske integracije Prištini

Lider URS napominje da Srbija, s druge strane, neće blokirati proces evropskih integracija Kosova, jer ukoliko i Srbija i Kosovo postanu članice EU, "brišu se sve administrativne granice". On je podsetio da je Kosovo već član MMF, Svetske banke i drugih finansijskih institucija, ali i ponovio da Srbija ne može da prihvati da Kosovo bude članica i UN.

Izvor: Blic

Pogledajte još