Najveće greške prilikom pripreme kafe

1. Prekuvavanje kafe
Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome lonče u kome pripremamo ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sledeća:
1. espreso dva i po minuta
2. turska kafa 45 sekundi uključaloj vodi
3. pržena kafa šest minuta

2. Prevruća voda
Idealna temperatura za pripremu kafe je 195 do 205 stepeni jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.

3. Ignoriše se odnos kafe i vode
Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.

4. Koristi se prethodno samlevena kafa
Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.

5. Bira se najjeftinija kafa
Ekonomičnost je dobra odluka, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija, Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti šijenje kafe u kafićima i restoranima.

6. Ne čuvate pravilno kafu
Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.

7. Zamrzavanje kafe
Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kafe čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kafa ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako baš morate da je čuvate u frižideru, onda proverite da su činije sa kafom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kafu.

8. Kuvate staru kafu

Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

Blic žena

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.