Pušenje u ime nauke

LONDON, 13. maja 2009. (Beta-AFP) - Vlasnica jednog engleskog paba pronašla je rupu u zakonu o zabrani pušenja u barovima - u svom pabu otvorila je "centar za istraživanja o duvanu", u kojem pušači mogu da zapale cigaretu u ime nauke.

Klijenti paba u Barnsliju, na severu Engleske, treba da ispune upitnik o konzumiranju duvana, što im potom omogućava da popuše cigaretu u prostoriji posebno namenjenoj za to što je, po rečima vlasnice, potpuno legalno. Na rupu u zakonu pažnju joj je skrenuo jedan od gostiju. Vlasnica bara Keri Fenton otvorila je svoj "istraživački centar" pre pet dana, a od tada je njen pab pun. "To je bilo podsticaj za naš posao. Nadam se da će istraživači koristiti naše upitnike na univerzitetima kako bi proučili efekte zakona" protiv pušenja", kazala je Keri Fenton dnevniku San.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će istražiti zakonitost strategije na koju bi mogli da se ugledaju i vlasnici drugih pabova u zemlji. Vlasti Engleske, Velsa i Severne Irske uvele su 2007, godinu dana posle Škotske, zabranu pušenja na svim javnim mestima, uključujući restorane i barove. Prema podacima udruženja britanskih pabova, barovi su zbog novog zakona bez mušterija, a 2.000 njih zatvoreno je prošle godine.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.