Novi "trend": Stan u centru za dva na periferiji

Da je reč o sve češćoj pojavi je potvrdio i predsednik Udruženja za promet nekretninama Tomislav Sekulić.

"Građani najčešće kupuju iz kredita stanove, ali u poslednje vreme imamo i transakcija u kojima se prodaje veći stan da bi se kupila dva manja. Svaka deseta prodaja je takva", kaže Sekulić.

Sa prosečnom platom u Srbiji od 350 evra, teško da iko može samostalno da kupi stan.

Na osnovu takve plate, za nekretninu od pedeset kvadrata koja u proseku vredi oko 60.000 evra u Beogradu, gotovo nijedna banka neće odobriti stambeni kredit, čak ni uz vrednu hipoteku.

Prosečna veličina stana u Srbiji je oko 70 metara kvadratnih. Od oko tri miliona stambenih jedinica, brojka ustanovljena na osnovu poslednjeg popisa stanovništva, najviše ima dovosobnih i trosobnih stanova.

Za one koji žele da prodaju veću nekretninu najveći problem je taj što je potražnja za njima manja. Takvi stanovi se tri puta duže prodaju od garsonjera, za kojima je potražnja uvek veća od ponude.

"Investitori bi rado gradili samo male stanove, ali ih u tome sprečavaju urbanistički planovi. Tačno se zna koliko u odnosu na broj stambenih jedinica zgrada mora da ima parking mesta. Više stanova zahteva i veći broj parkirališta koja investitor ne može da obezbedi i zato mora da gradi i stanove veće kvadrature", kaže Tomislav Sekulić.

(Izvor: Kamatica, Blic)

Pogledajte još