Boston: Uhapšen i drugi bombaš

Lov na begunca trajao je više od 20 sati, a završen je akcijom u Votertaunu u kom su policajci opkolili jedan brodić i uhvatili ranjenog Carnajeva.

On je ranjen u prvim satima drame u Bostonu, kada je u obračunu sa policijom ubijen njegov brat Tamerlan (26), drugi osumnjičeni za napad u kom su ubijene tri osobe, a povređeno više od njih 160. Tokom potere ubijen je i jedan policajac.

"Uhvaćen je!!! Lov je završen. Potraga je gotova. Teror je završen. Pravda je pobedila. Osumnjičeni je priveden"
, navela je bostonska policija.

(old_image)
Foto: Beta, AP

Ubrzo je stigla potvrda da je Đohar Carnajev u ozbiljnom stanju prebačen uz oružanju pratnju do bolnice, kao i da je on povrede zadobio u pucnjavi u kojoj je stradao njegov brat Tamerlan.

Ranije je policija objavila da je Đohar Carnajev naoružan i izuzetno opasan, a bilo je i informacija da je opasan eksplozivom.

Tokom dana je saopšteno da su njih dvojica, braća iz Rusije čečenskog porekla, odgovorni za napad na maratonu u Bostonu.

Pojavile su se i brojne izjave njihovih rođaka, a otac je Đohara preko medija pozvao da se mirno preda "i vrati u Rusiju".

(old_image)
Foto: Beta, AP

Boston i okolina su dugo bili u potpunoj blokadi, javni prevoz je obustavljen, građanima je naloženo da ne izlaze iz kuća u pojedinim kvratovima koji su bili detaljno pretraživani, zatvarane su i bolnice, a raspisivane su poternice za nekoliko motornih vozila.

Do hapšenja je došlo sat vremena nakon što je policija odlučila da podigne deo zabrana i nagovestila da nema pomaka u lovu na begunca, iako je pretraženo 80 odsto kuća u Votertaunu, gde je ubijen prvi osumnjičeni.

Ipak, nakon jedne dojave "osumnjičeni broj dva" je pronađen.

"U akciji smo koristili robota koji je skinuo ciradu sa brodića. Gledali smo šta osumnjičeni radi pomoću termalne kamere na helikopteru. Bio je slab zbog gubitka krvi. Specijalci su ga izvukli sa brodića"
, rekao je Dejvid Prokopio iz policije Masačusetsa.

Kako je javio CNN čulo se više hitaca tokom akcije specijalnog tima.

"Zatvorili smo važno poglavlje ove tragedije"
, rekao je u svom obraćanju američki predsednik Barak Obama.

(old_image)
Foto: Beta, AP

Nakon hapšenja u Bostonu i okolini je počelo slavlje na ulicama, koje su skoro ceo dan bile pod pravom opsadom policije, specijalaca, specijalnih agenata FBI i novinarskih ekipa. Hiljade ljudi su izašle iz domova, kako bi pozdravili policajce.

"Hvala, bilo nam je zadovoljstvo", rekao je preko razglasa komandir jedinice koja je privela osumjničenog.

Drama je počela 20-ak sati ranije, pucnjavom u kampusu čuvenog univerziteta MIT, u kojoj je ubijen policajac. Usledila je dramatična potera, osumnjičeni su oteli jedan automobil, a policija je saopštila da su osumnjičeni bacali i granate tokom jurnjave kolima.

Kako je za CNN rekao izvor iz policije, begunci su praćeni preko GPS-a u kolima, došlo je do nove pucnjave u kojoj je pogođen Tamerlan, koji je kasnije podlegao povredama.

Đokar je uspeo da pobegne, navodno čak pregazivši kolima svog brata.

U toj pucnjavi je ranjen jedan policajac, a prema poslednjim informacijama i Đokar, koji se krio narednih 20-ak sati u Votertaunu.

Izvor: B92

Pogledajte još