Beogradska filharmonija obeležila 200 godina od rođenja Vagnera

Šef-dirigent Muhai Tang i orkestar Beogradske filharmonije sinoć su premijerno izveli Prsten - orkestarsku avanturu, R. Vagnera, i to aranžman koji sadrži najznačajnije orkestarske odlomke iz čuvene tetralogije. "Prsten Nibelunga" je Vagnerov životni projekat a ova tetralogija je značajna jer je nastojala da u operskim delima objedini muziku i dramu, kao i ostale poetske i vizuelne elemente.

Rihard Vagner nije ostavio za sobom veliki opus, ukupno 113 dela, ali ona spadaju u najobimnija u celokupnoj istoriji muzike. Vagner je svaku od svojih silovitih opera komponovao po tri puta.

Pročitaj i : Beogradska filharmonija raspisala tender: Traži se dirigent koji zna da veže pertle!

Muhai Tang je, sa orkestrom Beogradske filharmonije, pred punom koncertnom salom, pomerio granice interpretativnih mogućnosti i uspostavio novi standard izvođenja.

Pročitaj i :
Skandal: Uneli testeru u Beogradsku Filharmoniju!

“U svojim operama, Vagner je koristio i glas kao instrument. Na večerašnjem koncertu smo bili pred velikim izazovom da glasove nadomestimo svojim instrumentima i u tome smo i uspeli. Vagner nije bio samo kompozitor, već i filozof, čime je promenio istoriju muzike”
, istakao je šef dirigent Beogradske filharmonije.

(old_image)

Pročitaj i : Koliko košta kilogram muzike
U integralnoj verziji Prsten Nibelunga prvi i poslednji put u Srbiji je izveden ratne, 1943. godine, i to ne domaćim snagama, već gostovanjem Drezdenske opere u Beogradu.

Pogledajte još