Odliv mozgova: Mladi iz Španije i Grčke odlaze u Austriju, Nemačku i Holandiju

Dvema krizom teško pogođenim zemljama se upravo dešava masovni odliv mozgova – Španiju nije napuštao toliki broj obrazovanih još od Građanskog rata iz 1939. godine.

Izgleda da „Koalicija za digitalne poslove“ koju je lansirala Evropska komisija nije uspela da utiče na ovaj negativni saldo migracija jer razvijene zemlje Evrope hronično pate od manjka ovih kadrova a primamljive su jer nude bolje uslove za život, pre svega - posao.

U ICT sektoru (informaciono komunikacione tehnologije) stalno se oseća deficit kvalitetnih kadrova i tu šansu vide nezaposleni a visokoobrazovani Španci i Grci.

Iako odlazak talentovanih ljudi iz siromašnih zemalja dodatno šteti njihovoj ekonomiji a koristi privredi zemalja u koje odlaze, postoji jedna pozitivna stvar – mladi migranti bar smanjuju pritisak na državu u domenu isplata naknada za nezaposlenost.

Dugoročno i optimistično gledano, možda će se, kada „stanu na noge“ u Grčku i Španiju vraćati vrhunski stručnjaci, koji su se usavršavali u razvijenijim zemljama.

Izvor: Euractiv Srbija/B92

Pogledajte još