Majka bombaša iz Bostona: Pratio ga je FBI

Zubeidat Tsarnajeva je, u telefonskom intervjuu za ruski televizijski kanal na engleskom jeziku "Raša tudej" (Russia Today), rekla da veruje da su njeni sinovi nevini i da su optužbe protiv njih montirane.

Tamerlan Tsarnajev (29) je ubijen u pucnjavi s policijom, dok je njegov brat Džohar (19) posle jednodnevne potere uhvaćen.

"Njega (Tamerlana) je kontrolisao FBI, izgleda tokom tri do pet godina", rekla je Tsarnajeva, govoreći na englekom jeziku i koristeći direktan engleski prevod ruske reči koja znači praćen.

"Oni su znali šta moj sin radi, znali su koje Internet sajtove posećuje", kazala je ona u telefonskoj izjavi iz Mahačkale, grada u kojem živi u ruskoj oblasti Dagestan.

Tsarnajeva je ponovila reči oca tih mladića Anzora, koji je juče rekao da veruje da su optužbe protiv njegovih sinova montirane.

"To je zaista, zaista teško čuti. Ono što ja kao majka mogu da kažem jeste da sam zaista sigurna, 100 odsto sigurna, da je to namešteno", rekla je ona.

Američki vladini zvaničnici su izjavili da braća nisu bila pod prismotrom kao mogući militanti. FBI je, međutim, juče saopštio da je 2011. godine ispitao Tamerlana na zahtev vlade jedne strane zemlje čije ime nije naveo.

Taj slučaj je zatvoren pošto u razgovoru sa Tamerlanom i članovima njegove porodice "nije otkrivena nikakva teroristička aktivnost, domaća ili strana", navedeno je u saopštenju FBI.

To saopštenje je prvi dokaz da je ta čečenska porodica skrenula na sebe pažnju američkih bezbednosnih zvaničnika, nakon što je emigrirala u SAD iz Dagestana pre oko jedne decenije.

Izvor: Tanjug/Mondo

Pogledajte još