Šišarka koja hoda? Ne, ovo je pangolin - čudo prirode! (FOTO/VIDEO)

Nije baš mravojed, pomalo podseća na armadila, a ima u sebi i "nagoveštaje" lenjivca... A, u stvarnosti, ovo je pangolin - jedno neobično stvorenje iz Afrike poznato još i kao ljuskavi mravojed.

Postoje četiri vrste pangolina - dve žive na drvetu i imaju dug elastičan rep za penjanje, a dve, među kojima i ugroženi kejpski pangolin, žive u jazbinama i hrane se tražeći mrave i termite po tlu.

Pangolin koji živi na drveću

(old_image)

Ove izgledom fascinantne životinje nemaju zube, već dugačak lepljiv jezik kojim skupljaju plen, kao i snažne kandže za razvaljivanje mravinjaka. Nisu previše brzi, čak su i vrlo smotani zbog svoje telesne građe. Nisu opasni, osim ako umesto mravinjaka svojim snažnim kandžama ne krenu na nešto drugo.

Razlog zašto ih je nemoguće nazvati "vrstom mravojeda" jeste činjenica da nemaju krzno, već im je celo telo prekriveno ljuskama poput gmizavca.

Kineski pangolin

(old_image)

Na žalost, jedna vrsta pangolina - kejpski pangolin je veoma ugrožena jer se njegove ljuske koriste u lokalnoj medicini. Takođe, i u Kini veruju da su meso i ljuske pangolina lekovite pa ih neštedimice ubijaju, švercuju i potom prodaju za više stotina dolara po kilogramu.

Upoznajte pangolina - neverovatnog stanovnika planete Zemlje!

Pogledajte još