Kačavenda za saveznike daje 25.000 evra

Izvor “Blica” navodi da vladika nudi novac pojedincima koji su upućeni u stanje u Eparhiji, a za koje sumnja da bi mogli biti pozvani da svedoče u Patrijaršiju o onome što o njemu znaju. Novac nudi „civilima“, a pojedinim sveštenicima bogatije parohije.

Kako dodaje naš izvor, episkop Kačavenda, sudeći po onome što se događa u Eparhiji, pokušava da sakupi što više novca.

On je naredio sveštenstvu da tri meseca unapred uplate novac za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali i eparhijski razrez, a koji se uplaćuju u eparhijsku kasu, a potom tek nadlženim državnim organima. Jedan od sveštenika svedoči za “Blic” da je dodatno ogorčenje izazvala naredba na “poslednjem bratskom sastanku prvih nedelja posta”.

- Sveštenicima su bukvalno podeljene odežde koje moramo da platimo oko hiljadu maraka, a koje realno koštaju bukvalno desetak puta manje - kaže sveštenik.

Kako dodaje naš izvor, u zadnjih oko mesec dana iz Eparhijskog dvora u Bjeljini vladičini odani ljude iznose i ponešto od vrednih stvari. Vladika Vasilije Kačavenda do sada je bio poznat najviše po svom dvoru koji mnogi opisuju kao Versaj i “raj na zemlji” jer je do bukvalno poslednjeg centimetra ispunjen pozlatama i izuzetno skupocenim nameštajem.

Očevici navode da se stvari iznose noću i da je do sada odneto najviše mitri (arhijerejske kape nalik kruni), skupocene odežde. Iako vladika Vasilije ima mitre koje vrede i od 10.000 evra pa naviše, sveštenstvu nije jasno zašto ih odnosi kada realno nisu roba koja se lako prodaje.

Na koji način vladika misli da se brani na Saboru, nije za sada najjasnije, s obzirom na to da Sinod SPC poseduje fotografije, 40 svedočenja, audio i video snimke na kojima se vidi u nedozvoljenim radnjama sa mladićima. U verodostojnost snimaka uverili su se članovi Sinoda.

U javnosti se navodi da postoji još jedan snimak na kome je vladika sa četvoricom mladića. Episkop se juče oglasio da je podneo MUP Srbije zahtev kojim traži potvrdu ili demanti pisanja medija o navodnom hapšenju imenovanih koji diskredituju njegovu ličnost.

Patrijarh ide kod Dodika

Kako “Blic” saznaje u Banjaluci, patrijarh srpski Irinej najavio je da će danas doći na razgovor kod predsednika RS Milorada Dodika. Prema nezvaničnim saznanjima, određena grupa vladika koja nastoji da zaštiti vladiku Vasilija uticala je na patrijarha da zatraži ovaj sastanak. Pretpostavlja se da će pokušati da izdejstvuje pomoć predsednika da se pruži javna podrška Kačavendi.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još