Ministri EU u ponedeljak o dodeljivanju datuma Srbiji

Savet ministara Evropske unije raspravljaće u ponedeljak u Luksemburgu o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbiji.

Ministri će na početku dvodnevnog zasedanja saslušati izveštaj visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton vezano za dogovor o predlogu sporazuma Beograda i Prištine koji je postignut u petak, kao i o napretku Srbije u dostizanju evropskih standarda kroz unutrašnje reforme.

Eštonova bi izveštaj trebalo da podnese oko 9,00 sati.

Ministri će nakon toga raspravljati da li je Srbija ispunila uslove koje je Savet propisao u decembru prošle godine i nakon toga odlučiti da li da preporuče da se na samitu u Briselu ovog juna Srbiji odredi datum.

Ti uslovi zahtevaju uspostavljanje "vidljivog i trajnog napretka" u odnosima Beograda i Prištine i nastavak unutrašnjih reformi.

Na osnovu saznanja iz diplomatskih izvora i uvida u izveštaj visoke predstavnice, praktično nema sumnje da će odluka Saveta biti pozitivna, a biće javno saopštena već oko podne.

Odluku o dodeljivanju datuma Srbiji treba formalno da potvrde šefovi država i vlada članica EU koji će se 28. juna okupiti na samitu u Briselu.

(Izvor: Kurir)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.