Nikolićev savetnik: Sprečili smo ulazak Kosova u UN

- Ovim sporazum dobili smo trajnu garanciju da Srbija ne mora da prihvati članstvo Kosova u UN, da neće biti primorana da prizna nezavisnost, da od početka do kraja imamo kontrolu nad nizom oblasti. Obezbeđeno je i mnogo više za Srbe južno od Ibra - kazao je Đurić gostujući na televiziji "Prva".

Đurić je precizirao da sporazum zabranjuje prisustvo bezbednosnih snaga Kosova u opštinama na severu Kosova. Prema njegovim rečima, dogovorom je Srbija dobila institucije na Kosovu koje su legitimne "u očima međunarodne zajednice", a Priština će imati samo nadzor nad funkcijama koje vrše srpske opštine.

- Od Katalonije do Baskije, niko nije uspeo da dobije ovo što smo mi dobili. Nismo ih pustili u međunarodne organizacije i stvorićemo institucije koje će kontrolisati Srbi - rekao je Đurić i dodao da će Srbija imati veća ovlašćenja u oblasti prosvete, zdravstva, javnog informisanja i prostornog planirnja.

On je istakao i da Srbija neće prestati da investira i pomaže Srbe na Kosovu kako bi omogućila njihov opstanak. Đurić je naveo da je pregovarački tim Beograda veoma napredovao od osme do desete runde kada je postignut dogovor i da niko u srpskoj delagaciji ne bi prihvatio sporazum da je sve ostalo na osam tačaka kojima se ništa nije nudilo Srbima.

- Ponosan sam sam na način kako se pristupilo pregovorima... Data nam je šansa i na nama je da li ćemo je pretvoriti u poraz ili pobedu - ocenio je Đurić.

Izvor: Beta

Pogledajte još