Nikolićev savetnik: Sprečili smo ulazak Kosova u UN

Ovim sporazum dobili smo trajnu garanciju da Srbija ne mora da prihvati članstvo Kosova u UN, da neće biti primorana da prizna nezavisnost, da od početka do kraja imamo kontrolu nad nizom oblasti. Obezbeđeno je i mnogo više za Srbe južno od Ibra – kazao je Đurić gostujući na televiziji “Prva”.

Đurić je precizirao da sporazum zabranjuje prisustvo bezbednosnih snaga Kosova u opštinama na severu Kosova. Prema njegovim rečima, dogovorom je Srbija dobila institucije na Kosovu koje su legitimne “u očima međunarodne zajednice”, a Priština će imati samo nadzor nad funkcijama koje vrše srpske opštine.

Od Katalonije do Baskije, niko nije uspeo da dobije ovo što smo mi dobili. Nismo ih pustili u međunarodne organizacije i stvorićemo institucije koje će kontrolisati Srbi – rekao je Đurić i dodao da će Srbija imati veća ovlašćenja u oblasti prosvete, zdravstva, javnog informisanja i prostornog planirnja.

On je istakao i da Srbija neće prestati da investira i pomaže Srbe na Kosovu kako bi omogućila njihov opstanak. Đurić je naveo da je pregovarački tim Beograda veoma napredovao od osme do desete runde kada je postignut dogovor i da niko u srpskoj delagaciji ne bi prihvatio sporazum da je sve ostalo na osam tačaka kojima se ništa nije nudilo Srbima.

Ponosan sam sam na način kako se pristupilo pregovorima… Data nam je šansa i na nama je da li ćemo je pretvoriti u poraz ili pobedu – ocenio je Đurić.

Izvor: Beta

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.