Preti mu smrtna kazna: Bostonski bombaš zanemeo zbog povrede grla

Prema poslednjim informacija koje je objavio CNN, preživeli osumnjičeni za bombaški napad u Bostonu pretrpeo je jaku povredu grla. Postoji mogućnost da možda više uopšte neće moći da govori što bi moglo da stvori veliki problem za istražitelje koji žele da ga ispitaju po svaku cenu i saznaju pod čijim su vođstvom krenuli u napad i da li su delovali samostalno ili su imali pomoćnike.

Carnajev (19) je uhvaćen u petak uveče nakon velike potere i još uvek je u bolnici pod stražom. On i njegov brat, Tamerlan (26) osumnjičeni su za postavljanje bombe na prepun cilj maratona koji se u Bostonu održao u ponedeljak, pri čemu je ubijeno troje i ranjeno 176 ljudi. Tamerlan je poginuo u petak nakon razmene vatre s policijom, a njegov brat još nije optužen.

Neki republikanci u Kongresu, uključujući i senatore iz Južne Karoline i Arizone, zatražili su od demokratskog predsednika Baraka Obame da se Carnajevu sudi kao neprijateljskom borcu, poput osumnjičenih za terorizam koji se nalaze u Gvantanamu, zatvoru u pomorskoj bazi na Kubi. To bi ograničilo mogućnosti njegove pravne zaštite i omogućilo da mu se sudi pred vojnim, umesto civilnim sudom.

Ali, advokati ističu da se Carnajevu može suditi jedino kao američkom državljanu uhvaćenom na američkom tlu. Iako je etnički Čečen on je kao dečak emigrirao iz Rusije i američki je državljanin.

Američki predsednik Obama izjavio je nakon hapšenja da će SAD istražiti i saznati jesu li dvojica čečenske braće delovala sama pri napadu na Bostonski maraton ili su imala pomoć.

Izvor: Jutarnji.hr

Pogledajte još