PRVI VIDEO hapšenja bostonskog bombaša!

Policija je koristila robotičku ruku da bi pocepala ciradu ispod koje se krio osumnjičeni i ubacila mnoštvo šok-bombi u čamac u kome je ležao. Poslednje trenutke pre nego što je uhapšen u petak uveče, Džohar Carnajev proveo je ležeći u čamcu u dvorištu iza jedne kuće u Votertaunu, predgrađu Bostona.

Devetnaestogodišnjak je posle hapšenja hospitalizovan u teškom, ali stabilnom stanju, a zvaničnici su saopštili da ne može da razgovara sa istražiteljima zato što je “intubiran i sediran” i da ima povredu vrata.

Lekari su takođe otkrili detalje o njegovom bratu Tamerlanu, koji je u petak ujutro prevezen u bolnicu sa povredama po celom telu, izuzev na rukama i nogama, da bi ubrzo potom izdahnuo.

Prema rečima Edvarda Devoa, šefa policije u Votertaunu, prvi koji se u petak ujutro susreo sa dva automobila kojima su upravljala braća Tamerlan i Džohar Carnajev, bio je jedan policajac. Pre nego što je uspeo da pozove pomoć, automobili su se zaustavili i braća su izašla.

- Izleteli su iz kola i zapucali na našeg policajca - rekao je Devo.

Još pet policajaca stigli su na lice mesta usred pucnjave, tokom koje je za 5-10 minuta ispaljeno više od 200 metaka. Braća su navodno bacila eksplozivnu napravu na njih, za koju se kasnije ispostavilo da je ista bomba ručne izrade sa ekspres-loncem, kakva je korišćena i tokom napada u ponedeljak.

U jednom trenutku, stariji brat Tamerlan je krenuo prema policajcima, pucao u njih, ali je ostao bez metaka, pa ga je jedan od policajaca savladao. U trenutku kada su mu policajci stavljali lisice, njegov mlađi brat Džohar seo je za volan crnog terenskog vozila, koje su braća prethodno otela, i pojurio prema grupi.

Iako ranjen, Tamerlan je još bio živ, ali ga je mlađi brat pregazio, i time možda prouzrokovao njegovu smrt. Tamerlan je prevezen u bolnicu, gde je ubrzo preminuo.

Potraga za njegovim bratom Džoharom nastavljena je istog dana. Posle 18 časova, Dejvid Henberi izašao je u dvorište svoje kuće i primetio nešto neobično na svom čamcu, koji je držao iz kuće.

- Pogledao je i primetio da nešto nije u redu, pa je doneo merdevine, stavio ih pored čamca i popeo se. Onda je ugledao krv na čamcu i učinilo mu se da vidi čoveka kako leži u njemu - ispričao je njegov komšija Džordž Picuto za ABC Njuz.

Pozvao je policiju, koja je stigla helikopterom, opremljenim infracrvenom kamerom, koja je potvrdila da se u čamcu nalazi živ čovek. Oko jedan sat kasnije, pripadnici specijalnih jedinica ATF, SWAT i K-9 stigli su u Franklin strit 67 i došlo je do razmene vatre.

- Koristili smo robotičku ruku da skinemo ceradu s broda - izjavio je za CNN Dejvid Prokopio iz Državne policije Masačusetsa.

Prema nepotvrđenim izvorima, Carnajev je u oružanom sukobu, koji je trajao sve do njegovog hapšenja oko 20:45, pogođen sa dva metka. Policijski izvori tvrde da se Carnajev sam predao nakon što je shvatio da je besmisleno da i dalje pruža otpor.

- Izgubio je mnogo krvi. Bio je slab tako da smo ga samo pokupili - izjavio je portparol policije Dejvid Prokopio za “Boston Herald”, dodavši da je osumnjičeni bio u “teškom, ali ne i kritičnom stanju”.

Prevezen je u bolnicu i priključen na aparate za disanje. Kako je saopštila policija, osumnjičeni je u sukobu s policijom zadobio povredu vrata, pa može da se desi da neće moći da govori.

- Nadam se da će preživeti, jer imamo bezbroj pitanja - izjavio je u petak guverner Masačusetsa Dival Patrik.

Izvor: Blic

Pogledajte još