Partizan pobedio Zvezdu i poveo u finalnoj seriji sa 1:0

BEOGRAD, 13. maja 2009. (Beta) - Košarkaši Partizana pobedili u Beogradu Crvenu zvezdu sa 70:58 (17:16, 21:16, 15:16, 17:10) i tako poveli sa 1:0 u finalnoj seriji plejofa Superlige Srbije.

Partizan su do pobede predvodili Novica Veličković sa 15 poena i Jan Veseli sa 12, dok su Uroš Tripković i Slavko Vraneš dodali po devet poena.

U poraženoj ekipi najbolji je bio Vladimir Štimac sa 17 poena, Marko Marinović ubacio je 11, a Tadija Dragićević poen manje.

Šampion Srbije postaće ekipa koja ostvari tri pobede. Titulu brani Partizan, koji je sedam puta uzastopno osvajao domaće prvenstvo.

Naredni, drugi meč igra se u petak, 15. maja od 18 sati, a Crvena zvezda će biti domaćin.

U prvoj četvrtini igralo se brzo i ekipe su bile ujednačene, uz loš šut sa distance i linije za slobodna bacanja sa obe strane. Košarkaši Partizana su tokom deonice uglavnom bili u vođstvu, ali "crno-beli" nisu uspeli da se "odlepe" na više od tri poena.

Zvezda je u završnici prve četvrtine niskom postavom uspela u dva navata minimalno da povede, ali je ipak srpski šampion prvu deonicu završio u svoju korist.

Partizan je drugu četvrtinu počeo serijom od 5:0, posle "trojke" Tripkovića i dva poena Veselija i poveo sa 22:16. Ekipe su igrale brzo, uz veliki broj grešaka, u timu Partizana poene su uglavnom postizali Veličković i Veseli, dok je sa druge strane efikasan bio Štimac.

"Crno-beli" su sredinom druge deonice poveli i sa sedam razlike (28:21), da bi prednost od devet poena (33:24), ostvarili posle tehničke greške koju je igrač Zvezde Marinović dobio zbog prigovora.

Aktuelni šampion Srbije je do kraja poluvremena u nekoliko navrata vodio sa devet razlike, a nalet "crno-belih" zaustavili su pre svih Štimac, ali i Dragićević i ostavili svoj tim u igri.

Početkom treće četvrtine ekipe su nastavile da greše, a "crno-beli" su promašili veliki broj slobodnih bacanja. Štimac je postizao poene za Zvezdu, a Vraneš za Partizan.

Igrač Zvezde Andre Ovens povredio se početkom treće četvrtine, kada je napravio nameran prekršaj nad Vranešom.

Žarko Rakočević je pogotkom sa linije za slobodna bacanja doneo Partizanu do tada najveću prednost od 10 razlike 53:43, ali je Zvezda ubrzo serijom od 5:0 smanjila na pet poena razlike.

Zvezda je postigla poene na početku četvrte četvrtine i prišla na tri poena zaostatka i nakon toga nije postigla poene sve do isteka petog minuta. Tada su Veličković i Aleksandar Rašić postigli po "trojku" i doneli Partizanu 10 razlike (60:50).

"Crno-beli" su u sedmom minutu dostigli najveću prednost na utakmici od 13 razlike (67:54) posle nove "trojke" Rašića, nakon čega su utakmicu rutinski priveli kraju.

Pogledajte još