Brazil: 3.588 godina robije za 23 policajca

Policajci su osuđeni zbog ubistva 13 osuđenika u gradskom zatvoru Karandiru tokom akcije da se skrši pobuna zatvorenika.

U toj akciji je poginulo ukupno 111 zatvorenika, a tužilaštvo je tvrdilo da je većina njih ubijena vatrenim oružjem iz blizine.

Advokati policajaca su izjavili da će se žaliti na presudu. Tokom suđenja, trojica policajaca su oslobođena krivice.

Dvadeset i tri osuđena policajca (većina njih je sada u penziji), prvobitno su optuženi za smrt 15 zatvorenika, ali se kasnije ispostavilo da su dvojicu zatvorenika ubili robijaši.

U narednim mesecima, još nekoliko desetina policajaca očekuje se da će biti dovedeni na suđenje.

Pukovnik Ubiratan Gimareš koji je 2001. godine vodio policijsku akciju da se uspostavi kontrola nad Karandirom, osuđen je zbog upotrebe prekomerne sile. On je međutim 2006. godine oslobođen optužbe.

Neredi u zatvoru počeli su 2. oktobra 1992. godine nakon što se svađa dvojice kažnjenika ubrzo proširila na ostale zatvorenike i njihove rivalske grupe. U to vreme, taj zatvor je bio jedan od najvećih u Južnoj Americi i u njemu je bilo 10.000 zatvorenika.

Kažnjenici su rekli da su specijalne policijske snage brutalno ugušile nerede.

“Nikada nismo mislili da će upasti i nasumice ubijati ljude, jer se nisu svi pridružili pobuni”
, rekao je za BBC bivši zatvorenik Žasi de Oliveira.

“Policajci su počeli da pucaju po svima. Bio sam na petom spratu. Ukoliko si pogledao policajcu u oči, bio si mrtav”, rekao je on.

Odbrana policajaca je na suđenju rekla da su policajci samo obavljali svoju dužnosti i reagovali u samoodbrani, s obzirom da su mnogi kažnjenici bili naoružani.

Zatvor Karandiru je zatvoren 2002. godine, ubrzo nakon što su zatvorenici u koordinisanoj istovremenoj pobuni u 27 zatvora u brazilskoj državi Sao Paulo za taoce uzeli na hiljade posetilaca.

Neredi u brazilskim zatvorima nisu neuobičajeni u Brazilu ali je broj ubijenih u Karandiru i sporost brazilskog pravosudnog sistema u dovođenju optuženih na suđenje, šokirao javnost, preneo je BBC.

(Izvor: Kurir )