Evropska komisija: Datum ako paraf pređe u potpis

Ukoliko srpski državni vrh do podneva dostavi garancije da će paraf od petka sa prvog sporazuma o principima sprovođenja normalizacije odnosa Beograda i Prištine pretočiti u zvanični potpis, Evropska komisija će predložiti da se započnu pretprijemni pregovori sa Srbijom, saznaju Novosti u sedištu EU.

Čekamo na odgovore iz Beograda i Prištine i izveštaj u ovom trenutku nije gotov. Ukoliko dobijemo pozitivne odgovore, predložićemo početak pregovora sa Srbijom. Isto važi kada je u pitanju SSP s Kosovom
- rekli su u nedelju za „Novosti“ u kabinetu Štefana Filea.

Evropski komesar za proširenje će izveštaj u utorak predstaviti šefovima diplomatija EU u Luksemburgu, na sastanku Saveta za opšte poslove. Predviđeno je da sastanak, na kojem će, između ostalog, biti reči i o izveštajima za Srbiju, Kosovo i Makedoniju, potraje do podneva.

„Reformski“ deo izveštaja EK već je gotov i u njemu se uglavnom odaje priznanje srpskim vlastima na ostvarenim naporima. Tok unutrašnjih reformi je pozitivno ocenjen.

Srbiji je odato priznanje za nastojanje da otkloni nedostatke u reformi pravosuđa, ali je kritikovan veliki broj zaostalih predmeta. Ukazuje se na važnost slobode medija, ali i ističe da ima dosta autocenzure. Odato je i priznanje u borbi protiv korupcije, a primećen je dobar položaj manjina. Popravila se i regionalna saradnja, koja je posle izbora bila u zastoju. Moraće još da se poradi na stvaranju funkcionalne tržišne ekonomije.

Zajedno s Fileom, visoki predstavnik Ketrin Ešton obavestiće šefove diplomatija o toku dijaloga. Izveštaj će, posle postizanja sporazuma u petak, biti pozitivan, tim pre ukoliko stignu potvrde o saglasnosti iz Beograda i Prištine.

Očekuje se da šefovi diplomatija danas u Luksemburgu predlože liderima EU da u junu odrede datum za početak prijemnih pregovora sa Srbijom. U slučaju da ne dođe do spektakularnih promena, pregovori bi mogli da započnu u junu.

Međutim, ova ministarska preporuka će imati važan uslov, a to je da se do juna na terenu primeni ono što se potpisalo na hartiji. Nije isključeno i da će neke od zemalja, u prvom redu Nemačka, na predstavljanju izveštaja EK i prilikom doterivanja teksta preporuka liderima EU, tražiti određene dodatne garancije, kako bi srpsku stranu i pismeno obavezale da isupni sve zahteve Berlina.

(Izvor: Novosti)

Pogledajte još