Preokret na evropskom i azijskom tržištu akcija

Posle gotovo jednonedeljnog opadajućeg trenda, juče se na evropskom i azijskom tržištu akcija dogodio preokret, a cene gotovo svih vrednosnih hartija  bile su u porastu. Na deviznim tržištima dolar je vredeo prema dva glavna takmaca − evru i jenu − najviše u protekla tri meseca, a među gubitnicima je bila i funta sterlinga, čija vrednost je opala ne samo prema američkoj, već i prema zajedničkoj valuti 12 članica Evropske unije. Švajcarski franak je takođe opao do tromesečnog minimuma u odnosu na dolar.
Analitičari navode da je skok cena akcija i kotacija dolara usledio u klimi opadajućih cena nafte i iščekivanja da šef Uprave federalnih rezervi SAD (Fed), Ben Bernanki, prilikom jučerašnjeg govora u Senatu, kaže nešto konkretnije o daljem kretanju kamata u njegovoj zemlji. U krugovima finansijskih stručnjaka se ističe da se izgledi za još jedno − 18. uzastopno − povećanje bazne kamate, pod kontrolom Feda, trenutno procenjuje na pola−pola. 
Poskupljenje akcija nije omela ni vest da je izraelska vojska u Libanu, tokom najnovijih napada, ubila 41 civila i vojnika paramilitarne grupacije Hezbolah. Akcije poznatog nemačkog proizvodača čelika „Tisen Krup“ uvećane su na evropskom tržištu oko tri procenta, posle izveštaja da je povećana procena o visini neoporezovanog profita koji bi kompanija trebalo da ostvari u ovoj godini. Zabeležen je i troprocentni skok cena akcija holandske kompanije za izradu opreme u kompjuterskoj industriji „ASML“, a kao rezultat navedenih i drugih promena panevropski indeks akcija FTSEuro− first 300 je tokom prepodnevne trgovine na berzi u Londonu vredeo 1.279,58 poena, ili 0,62 odsto više nego juče. Posle pet dana uzastopnog i oštrog pada zabeležen je i rast tokijskog Nikei indeksa akcija za 0,4 odsto, na oko 14,5 hiljada poena, što se smatra važnim preokretom, jer je ovaj pokazatelj od sredine protekle sedmice izgubio oko sedam odsto pređašnje vrednosti.
Evro je na londonskom tržištu oscilirao u tesnom rasponu od 1,25 dolara, dok je u isto vreme američka valuta kotirala 117,58 jena i 1,2562 švajcarska franka. Dolar sada, u suštini, profitira od averzije koju devizni trgovci imaju prema rastu geopolitičkog rizika, prokomentarisao je trenutne odnose u krugu vodećih valuta jedan ekspert na Londonskoj berzi. Pad funte sterlinga prema dolaru i evru finansijski eksperti objašnjavaju činjenicom da rukovodstvo Banke Engleske na julskom sastanku rukovodstva sigurno neće promeniti glavnu kamatnu stopu. Takav korak mogao bi, eventualno, da usledi tek u avgustu, ističu tržišni analitičari. (“Pregled”)

Pogledajte još