Niš: Dečaka udarila struja od 25.000 volti

Nesreća se dogodila danas u 16.15 časova na peronu 11 Glavne železničke stanice u momentu kada je dečak, igrajući se sa dvojicom drugova, pokušao da se popne na jedan od vagona.

Budući da se iznad vagona nalazio visokonaponski kabl, stvorio se strujni luk koji je dečaka odbacio sa vagona i naneo mu jezive opekotine po celom telu. Opekotine su toliko teške da su pojedini delovi čak ugljenisani, kaže za naš list izvor blizak istrazi.

Teško povređeni dečak odmah je prebačen na Kliniku za dečju hirurgiju i ortopediju gde je konstatovano da ima duboke opekotine na više od 90 odsto tela.

"Stanje pacijenta je veoma teško, on je priključen na respirator. Činimo sve što možemo ali su povrede veoma teške i opasne. Osim opekotina dečak ima i povredu glave, najverovatnije usled pada", kaže direktorka Klinike prof. Dr Anđelka Slavković.

U Železnicama Srbije izražavaju žaljenje zbog ovog nesreće, ali napominju da nema njihove odgovornosti jer su teretni vagoni bili parkirani na propisani način na železničkoj stanici gde su čekali na remont.

"Železnički sistem nije bezopasan pa stalno upozoravamo građane da to shvate i dobro povedu računa o bezbednosti kada se nalaze na području objekata Železnice. Kablovi visokog napona od 25.000 volti posebno su opasni jer nije neophodno da ih neko dodirne već ga struja može udariti i ako se samo nađe u zoni strujnog luka što se u ovom slučaju nažalost i desilo. U svemu nema nikakve odgovornosti železnice", rekao je Nenad Stanisavljević direktor Media centra Železnica Srbije.

Izvor: Blic

Pogledajte još