Varljive cene zlata uplašile kupce

Visoke i kolebljive cene zlata počinju da plaše kupce tog plemenitog metala, mada će pojedina tržišta, kao što su kinesko i japansko, ipak ostati jaka, uvereni su trgovci. Umerenom padu cena „žutog“ metala poslednjih dana doprineo je talas prodaje da bi se iskoristila prednost visoke cene i ostvario profit, kao i jačanje kursa dolara prema ostalim valutama i blago popuštanje cena nafte.
Na njujorškoj i londonskoj robnoj berzi, zlato za isporuku u avgustu spustilo se na oko 645 dolara za finu uncu (31 gram), posle sedmonedeljnog uspona koji je podigao cenu glavnog plemenitog metala na 677,50 dolara. Analitičari ukazuju da većina kupaca još nije spremna da se uhvati ukoštac s naglim kolebanjima cena, što je umanjilo tražnju zlata, naročito na tržištima koja su osetljiva na cene, kao što je Indija − prva po potrošnji tog metala u svetu.
Zbog visokih cena, proizvođači nakita u Evropi i SAD prinuđeni su da nabavljaju manje količine zlata. Razna tržišta su različito reagovala na promenu cene koja je polovinom maja dospela na najviši nivo za poslednjih 26 godina − od 730 dolara za finu uncu, da bi za samo mesec dana pala 26 odsto, na tromesečni minimum od 543 dolara i potom ponovo porasla na oko 650 dolara proteklih dana. Trgovci ukazuju da su kupci u Indiji, Singapuru i Indoneziji uglavnom odsutni s tržišta, dok sve veći prihod u Kini održava dobru tražnju zlata. U toj zemlji je tražnja nakita u prvom tromesečju povećana za dva odsto u odnosu na isti lanjski period. U Indiji, kupovina je u prvom polugođu bila prilično slaba, što je moguće i u drugoj polovini godine ukoliko se nastavi kolebljivo kretanje cena ili dalje porastu. Italijansku industriju zlata početkom godine su pogodile neujednačene cene, izvozne carine i jak evro. Tražnja je od početka godine naglo opala, mada su na početku trećeg tromesečja bili primetni blagi znaci oporavka.
Italija je svojevremeno dominirala svetskim tržištem nakita, ali je poslednjih godina podlegla pritisku konkurencije iz Indije koja je ojačala svoj sektor nakita zahvaljujući jeftinoj radnoj snazi. Pojedina tržišta, međutim, nisu u velikoj meri pogođena skokom cena zlata, kao što je Japan gde se očekuje nastavak dobre tražnje u industrijskom sektoru zahvaljujući privrednoj ekspanziji. Tražnja zlata u Turskoj takođe je povećana u protekla dva meseca, uz očekivani dalji rast do kraja godine, nakon što je od januara do aprila opala čak 40 odsto. (“Pregled”)

Pogledajte još