LDP, URS i DS će da podrže briselski sporazum

Predstavnici LDP i URS-a su posle sednice skupštinskog kolegijuma ocenili da je sporazum trebalo da bude postignut mnogo ranije, a DS je pozvala vlast da kaže građanima istinu o tom dokumentu.

Poslanik LDP-a Nenad Milić rekao je da će LDP u raspravi u Skupštini podržati sporazum koji je Vlada Srbije danas prihvatila i da je toj stranci žao što dogovor nije postignut ranije.

"Bolje i danas nego nikad. Zbog loše politike u prethodnih 10 godina i duže Srbija je dovedena u situaciju u kojoj nema rešenja kojima možemo da budemo zadovoljni"
, rekao je Milić.

On je ocenio da je trenutna situacija u zemlji loša i da je karakteriše nasilje koje se ponovo rađa.

Šef poslaničke grupe URS-a Vladimir Ilić rekao je da će ta partija u Skupštini podržati sporazum sa kosovskim Albancima i da ga smatra važnim jer time Srbija pokazuje da je okrenuta budućnosti.

"I G17 plus se zalagaala za ovakvo rešenje. Da smo ga postigli 2003. sad bi bili na pragu EU. Ali bolje ikad nego nikad"
, kazao je Ilić. On je dodao da sporazum štiti Srbe i da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Šef poslaničcke grupe DS-a Borislav Stefanović rekao je da sporazum jeste priznavanje Kosova.

"DS će glasati u pravcu podrške, ali zahtevamo da vlast pokuša da učini napor i kaže istinu u kakvoj će atmosferi građani da žive", kazao je Stefanović.

On je dodao da nije potrebno da se "ide u pravcu bili kakvog referenduma" i ocenio da je red da vlast objasni građanima "šta ovo znči".

U Skupštini Srbije danas su održane konsultacije predsednika parlamenta i šefova poslaničkih grupa o sporazumu Beograda i Prištine, koji su parafirali premijeri Srbije i Kosova 19. aprila, a sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o tom sporazumu zakazana je za petak.

Pre toga, održana je sednica Vlade na kojoj je sporazum prihvaćen.

Izvor: B92

Pogledajte još