Delević: Preporuka komisije dobra vest

"Današnja preporuka Evropske komisije da započnu pristupni pregovori sa našom zemljom je dobra vest za sve građane, verujem i da će je podržati zemlje-članice (EU), očekujući da vide primenu onog što je dogovoreno", izjavila je Delević za agenciju Beta.

Upitana da li postoji mogućnost da EU na junskom samitu utvrdi datum početka pregovora o prijemu Srbije, Delević je kazala da to zavisi od sprovođenja preporuka.

"Mislim da će konačna odluka zavisiti od rada na primeni do juna, a verujem da će današnja odluka (Evropske komisije) otvoriti prostor da zemlje-članice (EU) u kojima je to potrebno, započnu unutrašnju proceduru"
, dodala je Delević.

Istakla je da je najbolja priprema za pregovore rad na ispunjavanju preporuka koje proizlaze iz današnjeg izveštaja Evropske komisije.

Pregovori su "prilika za okretanje u punoj meri ekonomskim i političkim reformama", dodala je Delević, a za to je "najbolja priprema da se prione na ispunjavanje preporuka koje proizlaze iz danas objavljenog izveštaja Evropske komisije, koje se odnose na više prostora za nezavisna tela, pitanja koja su važna za primenu prelaznog trgovisnkog sporazuma".

Te reforme promovišu promenu društva i "određenu vrstu političke normalnosti i bolje svakodvevnice", a "koliko to građani žele da vide, mislim da nam je pokazalo jučerašnje skandiranje na maratonu", dodala je Delević.

Na jučerašnjem maratonu deo građana predvođen aktivistima Pokreta "Dveri" skandirao je "Izdaja, izdaja!", dok je druga, veća grupa uzvikivala "Maraton, maraton!".

Ružić: Preporuka dokaz vrednovanja napora Vlade

(old_image)

Preporuka Evropske komisije državama članicama da otvore pregovore sa Srbijom je dokaz vrednovanja svih pozitivnih koraka koje je vlada Srbije, na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem, preuzela na evropskom putu, poručio je danas šef poslanika SPS Branko Ružić.

Ružić je Tanjugu rekao da je time EU konačno pokazala da je opseg odnosa sa Srbijom podignut na iskren i partnerski nivo.

"Slede novi koraci i novi izazovi, ali je, krucijalno da se krećemo napred kao društvo i država"
, smatra Ružić.

Predsednik DS Dragan Đilas izjavio je da je današnja preporuka Evropske komisije važan dan za sve građane.

Izvor: B92

Pogledajte još