Nemačka agencija: Hrvatska nije stvarno ispunila uslove za ulazak u EU

0

Hrvatska nije stvarno ispunila uslove koje je postavila Evropska unija za ulazak u tu zajednicu, jer su mnogi zakoni usvojeni na brzinu, ne postoje ni uslovi za njihovo sprovođenje, a spremnost za reforme nestaće ulaskom u EU, ocenjuje nemačka agencija DPA.

Autor teksta Tomas Brej navodi primere po kojima Hrvatska nije zrela za evropsku zajednicu. Na primer, hrvatski parlament je prihvatio strategiju razvoja pravosuđa od 2013. do 2018, koja nema godišnji akcioni plan za sprovođenje bez kojeg ona ostaje mrtvo slovo na papiru.

Još uvek nema ključnog Zakona o strateškim investicijama kojim je trebalo da budu uklonjene prepreke za investitore, na koje se žalio Brisel.

Kao nerešene probleme Hrvatske, agencija navodi i korupciju,
zastarelu javnu upravu, strane investitore koji se žale da ih “vlasti šikaniraju, šalju u krug od jednih do drugih”…

“Hrvatska je kilometrima daleko od EU-standarda. U privredi velikim delom još odlučuju mafijaši. Ako se tako odnosi prema stranim investitorima, onda ta zemlja ne pripada u EU”, citira DPA pismo austrijskog preduzetnika Fridriha Ebnera, čiji koncern građevinskih materijala ima u Hrvatskoj jednu ciglanu.

“Bojimo se da će spremnost na političke reforme i pritisak da se reforme sprovedu nestati s ulaskom u EU”, kaže Marina Škrabalo iz najveće nevladine organizacije za demokratiju i ljudska prava GONG.

Ona izražava bojazan i da će na područjima pravosuđa, korupcije i povratka izbeglica nestati reformska spremnost. Zbog toga je GONG predložio osnivanje saborskog odbora koji će nadzirati sprovođenje tih reformi, ali vlasti nisu reagovale, piše nemačka novinska agencija DPA, a prenose mediji u Hrvatskoj.

(Izvor: Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.