Roditelji oprez: Više zloupotreba dece na internetu

0

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja-Hajnrih upozorila je danas da i u Srbiji zloupotreba interneta u odnosu na decu uzima maha.

Ombudsmanka je na konferenciji za novinare kazala da i roditelji i deca moraju biti upoznati sa najčešćim načinima zloupotrebe interneta, jer je to ključ za prevenciju eksploatacije i nasilja nad decom putem interneta.

Direktorka organizacije Spasimo decu za jugoistočnu Evropu Andrea Žeravčić kazala je da je ključno da se deci i odraslima pruži dovoljno informacija koje će im pomoći da prepoznaju onlajn nasilje, kako bi znali na koji način i od kojih nadležnih pojedinaca i institucija zatražiti zaštitu.

“Posebno je važno da roditelji sa decom izgrade odnos koji bi deci pružio osećaj da mogu otvoreno da porazgovaraju prvo sa svojim najbližima”, kazala je Žeravčićeva.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava deteta Marija Kordić kazala je da je veoma važno raditi na unapređenju pravnog okvira, na osvešćivanju interneth provajdera i operatera, i značajnijoj i efikasnijoj ulozi medija.

“Deca i mladi veoma naivno shvataju sve opasnosti koje im putem interneta prete, nisu svesni dalekosežnih posledica zloupotreba, dok roditelji smatraju da su sama deca dovoljno upoznata sa rizicima te da su sposobni da različite probleme te prirode reše sami”
, ocenila je Kordićeva.

(Izvor: B92 )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.