Grubješić: Postići ćemo dogovor sa Srbima s Kosova

Grubješić je, gostujući na Radio televiziji Srbije, rekla da razume zašto se Srbi sa severa Kosova bune protiv predloga sporazuma "jer je svaki sporazum za njih za sada neprihvatljiv", ali Vlada Srbije, će, kako je rekla, morati sa njima da ozbiljno razgovara, jer su oni deo srpskog naroda sa kojim mora da se ima dobra komunikacija.

"Jedino za njih imam razumevanja što se protive sporazumu, jer bi za njih bilo idealno, ili podela, ili ne znam šta drugo već žele. Svaki sporazum je za njih za sada neprihvatljiv, ali malo kada se stišaju strasti i kada oni zaista vide šta piše u sporazumu, kakve im se sigurnosne i bezbednosne garancije daju, i to mnogo više od onoga što imaju sada, mislim da ćemo do nekog dogovora sa njima i doći"
, rekla je Grubješić.

Grubješić je potvrdila da bi komesar EU za proširenje Štefan File trebalo da u petak da dođe u Beograd i da do 26. aprila treba da se napravi radna grupa koja će napraviti akcioni plan i implementaciju sporazuma sa Prištinom.

"Niko ne očekuje da se implementacija dogodi preko noći, ali treba krenuti u tom pravcu i onda datum zaista postaje izvestan. Tada nema opravdanja više ni za koga iz Evropske unije da Srbiji uskrati datum za otpočinjanje predpristupnih pregovora", kazala je Grubješić.

Ona je dodala i da su institucije Srbije odavno sposobne i spremne za reforme koje očekuju državu, ali da im se još nije ukazala šansa da to i dokažu.

"Nadam se i verujem da će nam se sada ta šansa ukazati i da ćemo pokazati da imamo taj administrativni kapacitet. Srbija ima dobru administraciju, sposobnu da iznese sve ono što treba iz evropske agende", zaključila je Grubješić.

Pogledajte još