Košarka, plej-of: PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA 1:0

Košarkaši Partizana poveli su sa 1:0 u finalnoj seriji plej-ofa, pošto su prvi meč dobili kao domaćini sa 70:58 (17:16, 21:16, 15:16, 17:10).

Najefikasniji igrač utakmice bio je Vladimir Štimac sa 17 poena I 12 skokova, a u redovima Partizana Novica Veličković je sa 15 poena bio najefikasniji.

Iako je razlika na kraju meča bila dvocifrena, utakmica se može okarakterisati kao neizvesna, a Zvezda je imala nekoliko dobrih šansi koje su ozbiljno ugrozile Partizanovo vođstvo. Najbolju šansu gosti su propustili u poslednjoj četvrtini, kada su Partizan punih osam minuta držali na samo dva poena. Rezultat je tada bio 54:50, ali post "crno-belih" prekinuo je trojkom Novica Veličković i do kraja domaćini su samo održavali prednost:

- Utakmica je bila jako teška I sa puno tenzije. To se posebno videlo kod nas pri izvođenju slobodnih bacanja, jer je bilo puno promašaja. Nova utakmica će uslediti brzo, tako da ovaj meč moramo što pre da zaboravimo, rekao je Veličković.

Partizan brani titulu šampiona, a pobednik finalne serije biće tim koji prvi stigne do tri pobede. Zvezdini igrači uprskos porazu veruju da mogu do trona:

- Iako smo izgubili, nismo psihički pali, ističe Štimac. 
- Lično, ne odustajem ni od čega i siguran sam da i ostali tako misle. Imali smo dobru šansu u poslednjoj četvrtini, ali promašili smo neke važne šuteve i to nas je koštalo. Mislim da smo igrali dobro, a za revanš možda još malo treba da popravimo odbranu.

Trener Zvezde Svetislav Pešić smatra da su njegovi izabranici poštovali dogovor iz svlačionice pre meča, ali da razlog poraza leži u drugim stvarima:

- Zaista ne možemo da komentarišemo odluke sudija. Tehničke i nesportske greške su nas izbacile iz koloseka, što je dovelo do napuštanja koncepta igre. Taktički, sve što smo uradili bilo je dobro, mada bih malo zamerio onim najiskusnijim. Kada je na čelu kolone lav, onda su svi iza njega lavovi, a kada je na čelu magarac, onda su i ostali to isto.

O samoj utakmici Pešić je dodao da su je rešili Veličković I Rašić trojkama kada se lomio rezultat. Za drugu utakmicu Zvezdin stručnjak najavljuje sličan scenario, a glavni savet koji će dati svojim igračima je da budu mirniji.

Trener Partizana je zadovoljan pobedom istakao kako mu je drago što Zvezda neće moći da pobedi sa 3:0, kako su neki pre meča najavljivali:

- Bilo je puno pritiska, a o tome govore loša slobodna bacanja. Od 30 pokušaja, iskoristili smo samo 15. Prva utakmica je uvek najteža, jer treba odbraniti prednost domaćeg terena. Ne bih prognozirao ishod druge utakmice, ali sam siguran da ćemo mi odigrati mnogo bolje. U prvoj utakmici smo imali veliku želju, ali ona nam nije bila saveznik u borbi za pobedu.

Iako se u hali "Pionir" igrao košarkaški derbi, publika nije u potpunosti ispunila tribine. Trener Vujošević je proteste u gradu naveo kao razlog izostanka navijača, uz želju da ih kroz nekoliko dana bude više. Igru svog tima okarakterisao je kao punu tenzije i nimalo lepršavu, ističući da su često pravili gluposti u momentima kada su imali priliku da se odlepe na dvocifrenu razliku.

Partizan je prvi meč odigrao kompletan, a u Zvezdi su nedostajali Kovač i Roberts, a Ovens je tokom utakmice napustio teren zbog povrede. Iako je posle meča iz svlačionice izašao hramljući, Ovens je obećao da će narednu utakmicu sigurno igrati, čak  ako bude imao bolove. 

Katarina Stojković

Pogledajte još