Severna Koreja: Priznajte nas kao nuklearnu silu

Pjongjang je, nakon višenedeljnih tenzija i pretnji nuklearnim ratom, počeo da pominje i dijalog na koji ga pozivaju SAD i Južna Koreja, navodi Rojters.

Režim mladog vrhovnog vođe Kim Džong Una odbio je kao neosnovane i neprihvatljive zahteve da razmontira nuklearno oružje i obustavi lansiranje raketa, prenosi severnokorejski list "Rodong Sinmun".

"Ako Demokratska Narodna Republika Koreja sedi za stolom sa SAD, to mora da bude dijalog dve nuklearne sile, a ne da jedna strana primorava drugu da demontira svoje nuklearno oružje",
navodi list.

Potparol Bele kuće izjavio je ranije da Severna Koreja mora da pokaže da zaista želi da odbaci svoje nuklearne ambicije i započne "razumne" pregovore sa međunarodnom zajednicom.

Severna Koreja pristala je 2005. godine na denuklearizaciju u zamenu za pomoć, ali je kasnije odbacila taj dogovor. Sada ističe da je nuklearno oružje "dragoceni mač" koga se nikada neće odreći.

Pjongjang je izveo treću nuklearnu probu u februaru ove godine, nakon koje su mu UN uvele sankcije, što je bio okidač za nedavni porast tenzija na Korejskom poluostrvu.

U međuvremenu, ponudio je SAD i Južnoj Koreji listu svojih zahteva za razgovore koja, između ostalih, uključuje i ukidanje sankcija. SAD su saoštile da očekuju "jasne znake" da će obustaviti svoje nuklearne aktivnosti, dok je Južna Koreja odbacila zahteve Pjongjanga kao "nepojmive".

Izvor: B92

Pogledajte još