Google kažnjen zbog Street Viewa

Nemačka kancelarija za zaštitu podataka u Hamburgu kaznila je američkog internet giganta sa 145.000 eura jer je utvrđeno da su specijalno opremljena Google- ova vozila snimala grad Hamburg između 2008. i 2010., prikupljajući tako podatke s kućnih bežičnih mreža.

Vozila su, između ostalog, prikupila i velike količine ličnih podataka, poput e-mailova, fotografija i šifri, javlja Al-Jazeera.

Kako bi izbegao znatno veću novčanu kaznu Evropske komisije, Google je spreman i na velike ustupke. Najbolniji će biti da tokom pretrage češće predlaže stranice konkurenata, poput Yahoo- a i Binga.

Oko 90 posto svih pretraga u Evropskoj uniji prolazi kroz Google- ov portal. Prema tvrdnjama konkurenata, svoj dominantni položaj iskorišćava tako što pri internet pretrazi favorizuje svoje proizvode kao što su Google Maps ili YouTube.

Skupina Googleovih suparnika, uključujući Microsoft, ali i druge manje kompanije, podnela je tužbu Kancelariji za zaštitu konkurencije pri Evropskoj komisiji 2010.

Za sada je poznato da će Google ubuduće morati prikazivati više linkova koji vode do stranica poslovnih rivala. A na koji će način Google promeniti svoj pretraživač, kompanija nije komentarisala.

Izvor: Radio Sarajevo

Pogledajte još