Tadić: Podržavam nedovršen sporazum

0

Beč – Bivši predsednik Boris Tadić ocenio da rešenje postignuto u dijalogu Beograda i Prištine mora biti dugoročno primenljivo, jer u suprotnom preti nova kriza.

“Raduje me što partije koje trenutno vladaju u Srbiji više ne slede one političke ideologije prošlosti, a mi u opoziciji, na sreću, ne radimo ono što su oni radili kada smo bili na vlasti. Mi podržavamo vladu u pronalaženju rešenje od kojeg bi profitirao ceo region”, objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.

Sporazum da se doradi
Bivši predsednik Srbije je u međuvremenu, na skupu o Zapadnom Balkanu koji organizuje Partija evropskih socijalista, u Budvi izjavio da podržava briselski sporazum, iako je, kako je naveo, u pitanju nedovršen dokument. “Svaki politički sporazum je utemeljenje mira u budućnosti i zato lično, a i partija kojoj pripadam, dajemo podršku sporazumu, iako taj dokument nije dovršen, jer je i dalje ostalo otvoreno nekoliko važnih pitanja, pre svega vezano za status srpskih opština na Kosovu'', rekao je Tadić. Ostala su još neka pitanja o kojima mora da se pregovara i mislim da je napravljena greška što o tome nije vođeno računa tokom pregovaračkog procesa. To su pitanja statusa Srpske pravoslavne crkve, kulturnog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pitanja imovine, povratka izbeglih, kao i problem nestalih lica , kazao je Tadić. On je dodao da je imao drugačiju viziju postizanja sporazuma Beograda i Prištine, ali da, znajući specifičnu težinu kosovskog problema, ipak podržava sporazum postignut u Briselu koji znači i nastavak evropskih integracija, bez kojih, kako je istakao, nema razvoja i napretka.

On je dodao i da još nije razgovarano o statusu crkve i njene imovine na Kosovu, kao i da se moraju rešiti i druga imovinska pitanja, i povratak raseljenih.

Tadić smatra da je rešenje po uzoru na dve Nemačke za vreme Hladnog rata bilo dobro i da ga je podržavao kada ga je Volfgang Išinger predložio.

“Još uvek ne mogu da razumem što tadašnji srpski premijer Vojislav Koštunica to nije želeo da prihvati. On je verovao da svojim 'ne' može da zamrzne konflikt u nadi da će Srbija u budućnosti biti u boljem položaju da to pitanje reši”, rekao je on dodajući da je tada nazivan izdajicom, a da je današnji cilj za Kosovo manje ambiciozan nego što je tada bilo moguće.

Govoreći o ekonomskom stanju u Srbiji, Tadić je ukazao da je naša zemlja bila pogođena globalnom ekonomskom krizom, te da vlada, koja je došla na vlast pre krize, nije bila u mogućnosti da ispuni predizborna obećanja.

“Upali smo u situaciju u kojoj naša vlada i pored dobrih mera i napora nije uspela da izdejstvuje ekonomski oporavak. Ni kod nove vlade ne vidim nikakav napredak. Glavni problem moje zemlje nije Kosovo, nije što nismo još u EU, već privreda”, podvukao je on.

Vezano za EU Tadić je konstatovao da je optimizam poslednjeg većeg proširenja 2004. prošlost, i da, pošto prijem Rumunije i Bugarske, prema mnogim političarima Unije, nije bio mnogo uspešan, kriterijumi su postali strožiji.

''Veoma sam zadovoljan, dodao je Tadić, što će Hrvatska pristupiti Uniji, a za Srbiju je postalo teže. “Evropski političari, međutim, moraju i pored svih problema da drže u fokusu veliku sliku. Naravno da je EU pred ogromnim izazovima – kako savladati ekonomsku krizu, kako izgleda budućnost zajedničke valute, kako poboljšati zajedničke strukture”, dodao je on.

Tadić je dalje konstatovao da je činjenica da nije bilo moguće ostvariti obećanja data oktobra 2000. o brzom približavanju Srbije EU, kako zbog nemogućnosti brzog sprovođenja reformi, tako i umora od proširenja u Uniji i ekonomske krize, što je dovelo do smanjenja entuzijazma građana Srbije.

Govoreći o DS, čiji je počasni predsednik, Tadić je ocenio da će se stranka sigurno oporaviti od aktuelne krize i na sledećim izborima ostvariti bolji rezultat od prošlih.

''Vezano za odluku o izbacivanju iz članstva Vuka Jeremića, Tadić je rekao da je to bila “veoma kontroverzna odluka novog rukovodstva”, o kojoj je imao sopstveno mišljenje, ali da nije želeo da se meša.

On je istakao da su Jeremić, ali i Dušan Petrović izbačeni samo zato što su želeli da koriste zakon koji je usvojen u Skupštini radi dobijanja datuma za početak pristupnih pregovora, a to je da svaki poslanik lično raspolaže svojim mandatom, a ne partija.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.