DS i LSV: Ni ''S'' od separatizma u deklaraciji

.

Na okruglom stolu "Vojvodina: Otvoreno pitanje ili politički adut" u Tanjugovom Pres kulubu, predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin rekao je da je predložena deklaracija "benigni tekst", s čim se složio i šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški.
"Dokument u sebi nema ni S od separatizma: on se poziva na poštovanje Ustava i bilo je tragikomično što su narod pozivali na protest samo zbog poštovanja Ustava", rekao je Vasin.
Obrazlažući zašto je takav dokument podnet u trenutku kada se u Briselu vodila odlučujuća runda dijaloga Beograda i Prištine, Vasin je rekao da je momenat izabran jer je na delu bilo "tiho gašenje autonomije Vojvodine".
"Nikada ne bi bio pravi momenat i uvek bi se našla neka monstruozna veza, kao što je sada nađena veza sa osnivanjem NDH", naveo je Vasin i dodao da je zato nebitno u kom momentu je Deklaracija puštena u javnost.
Vasin je poručio i da u Vojvodini trenutno nema nijedne stranke koja zastupa separatističke težnje i da je demokratama žao što se tema autonomije Vojvodine na "najbrutalniji način zloupotrebljava".
Po njegovom mišljenju, pozadina protivljenja vladajućih stranaka na republičkom nivou je u namerama za rušenje vojvođanske vlade i osvajanju vlasti na svim nivoima.
Takođe, kako tvrdi, vladajuće stranke teže da sakriju da novosadska vlast pod vođstvom SNS nije uradila ništa za proteklih šest meseci, kao i da sakriju afera oko ATP Vojvodine.
Bogaroški je objasnio da je smisao predloženog dokumenta bio da izrazi opšti stav oko političkih tema kojima se Skupština Vojvodine bavi.
Uz priznanje da je malo neuobičajeno što je deklaracija na taj način prezentovana i u tom momentu, Bogarški je rekao da se slaže sa Vasinom da u njoj nema "ni S od separatizma".
"Nama je momenat njenog podnošenja, bez ikakvih konsultacija sa strankama i koalicionim partnerima, sporan, jer je bilo mnogo drugih momenata koji su bili bolji za ovu deklaraciju, poput donošenja Ustava Srbije, donošenja svih budžeta od 2006. godine, privatizacije NIS-a...", naveo je Bogaroški.
Bogaroški je naveo i da je predložena deklaracija bila iskorišćena za skretanje pažnje sa razgovora sa Prištinom.

Izvor: Blic, B92

Pogledajte još