Komičar Džiho vrlo ozbiljno kandiduje BiH za Ginisa kao zemlju najvećeg kolapsa

Osman Džiho je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih i balkanskih humorista i imitatora, koji je do sada izdao niz knjiga i CD-a, a ima i svoju TV i radijsku emisiju.

- Vidim da niko ne zna da iskoristi ovo što nam se događa, pa ću ja to da uradim, iskoristiću postojeće teško stanje u državi da je učinim poznatom u svetu - rekao je za agenciju Anadolija.

- U toku su formalnosti oko kandidature. Nameravam da dovedem ljude iz Ginisove knjige rekorda da shvate da smo mi država s velikim potencijalom za njihov sadržaj. Želim da objasnim ljudima da je ovo što nam se događa u BiH prilika da postanemo poznati u svetu po onome što nas usporava i vuče u prošlost i ponor. Ne možemo dalje s ovakvim uređenjem BiH niti s ovako skupim državnim sistemom koji sistematski ubija ekonomiju - izjavio je Džiho.

U ozbiljnom razgovoru za agenciju Anadolija kaže da BiH mora napraviti sistem koji će kreirati i otvoriti nova radna mesta, dodavši:

- Imamo stanovnika kao jedan njujorški kvart, a ministara kao pola planete.

Što se tiče druge kandidature koju će podnijeti za Ginisovu knjigu rekorda, BiH kao najskuplja država na svetu, Džiho kaže da se ona ne odnosi samo na administrativni aparat već i na previsoke cene hrane, tehnike i ostalog u BiH.

- Raštan je u Sarajevu bila nedavno na sedam KM, to je nerealno visoka cena. Ljudi u Hercegovini znaju da ta biljka već u februaru i martu rađa i ne traži nikakve posebne zahteve, jer je kao biljka u rangu korova. Ovde se radi o činjenicama da su cene hrane u BiH u rukama preprodavačkih klanova i klastera koji na nivou uvoznika i tržišnih cena klasterski dogovaraju cene znajući da 80 posto stanovništva u BiH ima novca za golu prehranu - kaže ovaj poznati komičar.

Izvor: Anadolija via Index.hr

Pogledajte još