Srpsko književno društvo: Učinite nešto konkretno za knjigu i kulturu

“Lepo je što tako svečano obeležavamo ovaj dan, ali bi bilo još lepše da se konačno učini nešto konkretno, i za knjigu i za one koji je stvaraju. Hoće li preživeti svi oni koji žive za književnost a jedva preživljavaju: pisci, prevodioci, urednici, lektori, korektori, prelamači? Hoće li preživeti izdavačke kuće, knjižare, biblioteke, štamparije?”, poručilo je SKD, prenosi portal SEEcult.

Pozivajući državu da preduzme ozbiljne mere za spas knjige i svih onih koji je stvaraju, SKD je ujedno opomenulo političare i državne funkcionere da Svetski dan knjige i autorskog prava nije prilika za jeftin marketing, davanje intervjua i slikanje, već povod da se konačno nešto učini i da se krene u sistematsko i sistemsko rešavanje nagomilanih problema koji prete da potpuno zaustave kulturni život u Srbiji.

SKD je pozvalo i medije da posvete knjizi kontinuiranu pažnju, a ne da je se sete tek nazdravičarski, u prigodnim prilikama.

To se posebno odnosi na elektronske medije koji koriste javne frekvencije, jer su one javno dobro za čije su korišćenje dužni da podrže javni interes, a “knjiga, književni život i kultura jesu od najvišeg javnog i nacionalnog interesa”.

“Ako se odmah ne krene u iskrenu i permanentnu akciju vraćanja kulturi mesta koje joj u životu građana jedne moderne evropske države pripada, plašimo se da uskoro na ovaj dan u Srbiji neće imati šta da se obeležava”, upozorilo je SKD.

Na Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. april, SKD organizuje u Francuskoj 7 promociju knjige “Nesreća i stvarne potrebe” Ivančice Đerić, dobitnice nagrade “Biljana Jovanović” za 2012. godinu. U razgovoru će učestvovati članica žirija Jasmina Vrbavac, predsednik UO SKD Vule Žurić i glavna urednica izdavačke kuće “Rende” Slađana Novaković. Biće pročitana poruka Ivančice Đerić, kojoj će nagrada biti uručena u oktobru na Sajmu knjiga, kada će autorka biti u Beogradu.

SKD organizuje 24. aprila i veče poezije “Slovo Makovo” - promociju knjige “Hyperborea” Milorada Pejića, dobitnika nagrade Grada Sarajeva “Slovo Makovo/Mak Dizdar”. O nagrađenoj knjizi će govoriti Vasa Pavković i Duško Novaković, selektor nagrade “Sovo Makovo/Mak Dizdar” za Srbiju, dok će se Ratko Adamović prisetiti svojih davnih susreta sa Makom Dizdarom. Biće pročitana pozdravna reč laureata Milorada Pejića koji živi i radi u Švedskoj. Zagrebački dramski umetnici Goran Matović i Irena Šekez Sestrić, uz muzičku pratnju Edina Karamazova, kazivaće stihove Pejića i Dizdara.

(Izvor: SEEcult.org)

Pogledajte još