Srpski producenti u Kanu

Srpske produkcijske kuće će pod jedinstvenim brendom “Film in Serbia” nastupiti na ovogodišnjem okupljanju Kanske producentske mreže gde će promovisati Srbiju kao destinaciju za produkciju filmova. 

Tokom prošlogodišnjeg skupa Kanske producentske mreže, srpske produkcijske kuće su skopile poslove vredne nekoliko miliona dolara sa brojnim američkim i evropskim producentima što je donelo određenu ekonomsku korist srpskoj privredi. Prethodnog meseca, ”Film in Serbia” je organizovao prvo učešće Srbije na Sajmu filmskih lokacija Asocijacije međunarodnih filmskih komisija (AFCI) u Santa Moniki, gde su, kako se navodi u saopštenju, "izazvali veliko interesovanje za Srbiju kao dobru lokaciju za snimanje filmova".

Od 13. do 24. maja, srpska filmska industrija će se po prvi put pojaviti u Kanu pod jedinstvenim brendom “Film in Serbia” pod kojim se predstavila i prošlog meseca na Sajmu filmskih lokacija u Americi. Kako se navodi u saopštenju, " 'Film in Serbia' je brend koji promoviše prednosti Srbije kao atraktivne destinacije stranim produkcijama i ko-produkcijama i predstavlja srpske producentske kuće kao potencijalne partnere međunarodnim produkcijskim kompanijama". Kampanja “Film in Serbia” je rezultat zajedničkog rada više od 20 srpskih produkcijskih i drugih filmskih kompanija i USAID-ovog Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije sa ciljem da se odgovori na pojačano interesovanje i potražnju za informacijama o firmama koje se bave produkcijom i drugim uslugama u procesu snimanja filmova, reklama i serija i o pogodnostima snimanja u Srbiji. Kampanja obuhvata kontinuirane promotivne i komunikac(old_image)ijske aktivnosti kao i podršku formiranju Srpske filmske komisije.

Srbija je u proteklih nekoliko godina ugostila velike produkcijske projekte kao što su: “Braća Blum” o kome više možete saznati ovde, “Ajnštajn” Liliane Kavani u produkciji italijanske televizije RAI, “Lo Scandalo della Banca Romana” koji režira Stefano Reali sa Vinsentom Perezom u glavnoj ulozi, “Distrikt 13” u produkciji Lika Besona, kao i “Ultimatum” i “Human Zoo”. Pored toga, srpski filmski stručnjaci radili su na brojnim ostvarenjima među kojima je i rad na dizajnu kostima za film o Mariji Antoaneti, zatim dizajn produkcije filmova "Delikatesna radnja", "Hajdi" i "Raspućin", kao i kreaciju vizuelnih efekata za filmove "Perl Harbor", "Zvezdani ratovi: Epizoda 2" i "Čitač"...

Takođe, nedavno je Ralf Fajns izabrao Srbiju za lokaciju na kojoj će snimati modernu verziju Šekspirove drame “Koriolan”. Tokom Festivala u Kanu, "Magnolia Mae Films", "Artemis Films", "Icon Entertainment", “Film in Serbia”, u saradanji sa "Film & Music Entertainmentom", i srpskom produkcijskom kućom "Work in Progress", organizovaće svečani ručak u prisustvu Ralfa Fajnsa kako bi najavili predstojeće snimanje u Srbiji.

U saopštenju "Film in Serbia" se navodi da je "ovo obnovljeno interesovanje za srpsku filmsku industriju rezultat širenja svesti o prednostima koje Srbija nudi, a to su brojni sposobni filmski radnici, postojanje vrhunske opreme, napredna animacija i komercijalna produkcija". Takođe, troškovi snimanja u Srbiji su najmanje 15-20 posto niži od troškova u zemljama u regionu, a postoji sva potrebna infrastruktura... Pored toga, Beograd je skoro proglašen za novu evropsku “prestonicu cool-a” od strane "Tajmsa", “novi turistički centar Evrope” od strane "San Francisko Hronikla", a pre nekog vremena dobio je i titulu “Grad budućnosti” od strane "Fajnenšel Tajmsa". 

K.M.

Pogledajte još