Beograd: Gradski prevoz na ivici kolapsa

Prodaja Bus plus kartica je opala za 20 odsto, a prema nezvaničnim informacijama, broj švercera je povećan na 60 odsto ukupnog broja putnika.

Pretnje da će morati da se poveća broj kontrolora ili da se smanji broj polazaka ukoliko sugrađani ne budu počeli da plaćaju prevoz, već se ostvaruju i na pojedinim linijama, navodno, prećutno su već uvedene redukcije, pišu "Večernje novosti".

U Sekretarijatu za saobraćaj kažu da je prošlog meseca dopunjeno ukupno 267.263 mesečne dopune.

U poređenju sa decembrom prošle godine prodaja je smanjena za oko 10.000.

"U martu je uplaćeno 913.307 dopuna na nepersonalizovane kartice u ukupnom iznosu od 183,2 miliona dinara. Naplaćeno je 1.537 opomena i 912 doplatnih karata", navode u Sekretarijatu.

Ipak, naplata nije zadovoljavajuća, pa su u gradu čak zapretili uvođenjem 2.000 kontrolora.

Međutim, to nije realno jer konzorcijum "Apeks", "Lanus" i "Kentkart", koji stoje iza sistema "Bus plus", a koji je po ugovoru preuzeo obavezu organizovanja kontrole i naplate, nezvanično, nije u mogućnosti da finansira toliki broj ljudi. Samo za plate kontrolora koje bi uposlili preko omladinske zadruge, mesečno bi morali da izdvajaju bar 50 miliona dinara.

Nadležni u resornom sekretarijatu rekli su da u cilju opstanka sistema gradskog prevoza "svakako razmišljaju o novim merama, a kada iste budu precizirane, o tome će javnost biti obaveštena."

Međutim, iako se o tome još ćuti, Beograđani su mogli da primete da je broj polazaka na pojedinim linijama već smanjen i da su gužve veće.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još