Italija dobila mandatara

Leta, nećak bivšeg premijera Silvija Berluskonija i zamenik lidera Demokratske partije, smatra se umerenim političarem koga će prihvatiti desni centar, prenosi Rojters. Vest o tome da je Leta novi mandatar objavio je predsednik Napolitanovog sekretarijata Donato Mara.

Leta (46) se smatra za osobu koja bi mogla da premosti partijski jaz. Tome u prilog ide i činjenica da je njegov ujak Đani Leta već godinama glavni savetnik lidera desnog centra Silvija Berluskonija.

Treća najveća ekonomija EU u velikoj je političkoj krizi otkako je na opštim izborima koalicija levog centra na čelu sa DP-om pobedila na izborima u februaru, ali nije uspela da osvoji većinu u parlamentu.

Napolitano je u subotu ponovo izabran za predsednika, pošto parlament nije uspeo da se dogovori oko kandidata koga je predložila levica i pozvao ga da prihvati drugi mandat i reši krizu.

Predsednik je zapretio da će podneti ostavku ukoliko partije nastave da koče napredak, ističući da vlada treba da se formira bez odlaganja.

Berluskonijeva partija Narod slobode, DP i centristički pokret Građanski izbor odlazećeg premijera Marija Montija rekli su da će saradjivati sa mandatarom koga Napolitano odredi, ma ko to bio.

Izvor: B92

Pogledajte još