Pazite koje meso jedete! Piletina širi zaraze!

0

Kada govorimo o mesu u ishrani, nova studija pokazala je kako su potrošači izloženi najvećem riziku od zaraze i bolesti ukoliko konzumiraju piletinu i mlevenu junetinu.

Ovaj podatak dolazi iz saopštenja Centra za javnost u interesu javnosti koji je napravio listu mesnatih proizvoda, prema riziku od dobijanja teških oboljenja tokom konzumiranja tih vrsta mesa.

Najopasnije meso na listi je piletina i proizvodi od piletine, uključujući pečenu, mlevenu i piletinu na žaru. U periodu između 1988. i 2010. piletina je povezana sa 452 epidemije zaraznih bolesti i 6.896 slučajeva zaraze, samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Epidemija je kategorisana kao dva ili više slučajeva zaraze iz istog izvora hrane.

Mlevena junetina našla se na drugom mestu, a povezana je sa 336 epidemija i 3.801 slučajem zaraze u istom periodu u SAD.

Od drugih visokorizičnih mesa na listi se nalazi i ćuretina koja je u tom periodu bila odgovorna za 130 zaraznih epidemija.

Svinjetina i pečena junetina zauzele su mesto srednje rizičnih mesa, dok su šunka i kobasice niskorizične mesne grupe povezane sa 34 do 57 epidemija u istom periodu.

Ključ sigurnosti kod pripreme mesa jeste izbegavanje iste radne površine za pripremu raznih vrsta hrane kao i poznavanje temperatura na kojima se peče ili kuva određeno meso.

Izvor: Dnevnik.hr via B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.